Арестуваната беларуска опозиционерка Мария Колесникова е в болница. Никой не знае защо е там и от какво е била оперирана - дори сестра ѝ. Тя се страхува за здравето на активистката и настоява за повече международно внимание.

"Разбира се, че съм много притеснена за нейното здраве", казва Татяна Хомич в интервю за германската телевизия ARD. „Не знаем какво се е случило през последните две седмици. Защо Мария е в болницата? Защо е била оперирана?“

Хомич е сестра на Мария Колесникова, едно от най-изявените лица на протестното движение в Беларус.    

Когато става дума за Колесникова, в германските медии често се появяват думи като "героиня" или "икона". Тя бе една от организаторките на протестите срещу Лукашенко през 2020 година и бе осъдена заради това на 11 години затвор. Преди три дни бе съобщено, че Мария е в интензивното отделение на болница в град Гомел и е претърпяла спешна операция.

Но дори сестра й може само да гадае за причините:

„За съжаление не ни е съобщена диагнозата. Те твърдят само, че Мария не е дала писмено разрешение да бъде предавана информация за здравословното ѝ състояние.“

Междувременно Колесникова е дошла в съзнание, казва сестра ѝ, но нито на баща ѝ, нито на адвокатите ѝ е позволено да говорят с нея.

„Когато баща ни разговаря с лекарите, винаги присъстват служители на Министерството на вътрешните работи“, казва Хомич. „Казаха ни, че е била в единична стая, където е имало пазач. Така, че сега тя се намира там при същите условия като в лагера.“

Колесникова е част от група, често наричана "Беларуското женско трио", в която влиза и Светлана Тихановска. В Беларус избухнаха протести около президентските избори през 2020 г. Лукашенко реагира с насилие и масови арести.

Много от участниците, като кандидатката за президент Тихановска, избягаха в чужбина след международно непризнатото преизбиране на Лукашенко. Мария Колесникова първоначално е трябвало да бъде депортирана в Украйна, но скъса паспорта си и сега излежава единадесетгодишна присъда в затвора. Хомич съобщава, че до нея няма достъп дори адвокатът й.

Твърди се, че Мария не е подала молба за среща с него. Те обясняват това с факта, че в изолатора Мария не е имала нито химикал, нито хартия, за да напише молба.

Сестрата на Колесникова призовава световната общност отново да обърне внимание на Беларус именно заради тези условия на задържане. Само преди два месеца комисарят на ООН по правата на човека публикува доклад, в който се посочва, че в момента в Беларус има близо 1300 политически затворници. Климатът на репресии продължава, казва още Хомич.

„Беларус изчезна от дневния ред на новините, но в самата Беларус нищо не се е променило. Репресиите продължават. Арести се извършват всеки ден. Виждаме го през цялото време. Както за участие в протестите преди две години, така и за всякакви публикации в социалните мрежи“, казва още тя.

Според Хомич за затвор е достатъчно да се изкажеш срещу Лукашенко или някои официални лица. Или да критикуваш нападението на Украйна и участието на беларуските въоръжени сили в него.

„Ето защо хората са арестувани. И те го правят всеки ден."