Мнозинството в шведския парламент вече подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство, стана ясно след разговор на Клуб Z с депутати от скандинавската страна.

Против присъединяването ни остава само консервативната партия Шведски демократи (ШД). Гласовете й обаче не са достатъчни. А тя няма намерение да оттегля подкрепата си за правителството.

Социалдемократите промениха позицията си и вече са на страната на България, заяви Ида Каркиайнен от Риксдага – парламента в Стокхолм.

Тя и няколко нейни колеги участваха в дискусия в Европейския парламент в Брюксел, организирана от  Специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в ЕС.

„Получихме повече информация и за България, и за Румъния. Става дума за борбата с корупцията и други важни въпроси, които трябва да бъдат адресирани преди влизането в Шенген. Видяхме, че е свършена важна работа и в двете страни. Ние приветстваме това и променихме позицията ни“, каза тя.

Социалдемократите са първа политическа сила в Швеция, но се в опозиция заедно с още три партии. Цялата опозиция в страната подкрепя България. Това потвърди и „зеленият“ депутат Ян Риисе.

За влизането на страната ни в Шенген е и правителството в Стокхолм, както и влизащите в него три партии. Позицията им остава същата, каза Ерик Отосон от Умерената партия на премиера Улф Кристершон.

ШД обаче държат на мнението си, че мястото на България и Румъния не е в европейското пространство за свободно движение, категорична бе депутатката Виктория Тиблум.

„Двете страни не са готови за пълно прилагане на Шенгенските правила. Причина са сериозният недостиг в представянето им в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и липсата на правна сигурност, характеризираща двете държави. По наше мнение директивата за свободно движение се нарушава от граждани на тези страни, което доведе до негативни последици за обществения ред и сигурност в нашата страна. Следователно не можем да подкрепим позицията на правителството за влизането на България и Румъния в Шенген“, изтъкна тя.

И затова според нея Щвеция не трябва да гласува в наша полза в Съвета на ЕС, състоящ се от страните членки. Очаква се решението по въпроса да бъде взето на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на 8 декември в Брюксел.

„Ние (консерваторите – б.р.) също така не усещаме, че има готовност за разширяване на шенгенските граници по посока на Украйна заради очевиден риск за вътрешната сигурност на ЕС, когато става дума за въпроси като например трафика на незаконни оръжия“, прподължи Тиблум.

Тя обаче каза, че не знае откъде минават тези оръжия – през България, през Румъния или от някъде другаде. Но допълни, че опасността от този трафик е заради корупцията в двете страни кандидатки.

ШД не е част от шведското правителство, но подкрепата й за него е ключова, тъй като тя е втората политическа сила в страната. Партията обаче няма намерение да оттегля тази подкрепа и да сваля правителството заради несъгласията за влизането ни в Шенген, коментира Виктория Тиблум. Консерваторите имат споразумение с трипартийната управляваща коалиция и имат общи виждания по много други, и то по-важни според депутатката въпроси. Сред тях са високата престъпност и имиграцията.

Утре Комисията по европейски въпроси в шведския парламент трябва да гласува за влизането ни в Шенген. Очаква се превес на привържениците на разширяването на пространството за свободно движение. След това парламентът в Стоххолм се очаква да одобри становището на комисията.

Против влизането ни продължават да бъдат Нидерландия и Австрия.