След като взе скалпа на Белгия, мароканският треньор Уалид Реграги се готви да подчини и Испания.

И това ще бъде още една страница с политическа окраска на този и без това далече не само спортен Мондиал, пише испанският вестник „Ел Еспаньол“.

Отношенията между двете държави, разположени от двете страни на Гибралтарския проток, от доста време са напрегнати. Десетки, а понякога и стотици мароканци и граждани на други африкански страни щурмуват оградата, разделяща Мароко от испанските анклави Сеута и Мелиля. Или правят истински десанти с лодки по плажовете на тези две пристанища. Испанските власти отблъскват мигрантите, като нерядко се стига до ожесточени сблъсъци.

Полицията в Испания се готви за сблъсъци с живеещи в страната мароканци - след като видяхме какво се случи в Брюксел и други големи белгийски градове. Двата отбора играят осминафинал на 6 декември. В иберийската страна има огромна общност от африканското арабско кралство.

За Уалид Реграги този мач е нещо като завръщане в детството, отбелязва „Ел Еспаньол“. Макар и роден през 1975 г. във Франция, където родителите му са емигрирали, семейството редовно се връща в селцето Фнидек, откъдето са корените му. То се намира само на 7 километра от Сеута. 

Реграги е толкова привързан към това място, че макар да е гражданин на Франция, решава да се посвети на родината на своите родители. И играе за Мароко. Участва в две Купи на африканските нации - през 2004 г., където достига финал, и през 2006 г.

Като футболист играе във френски клубове и за кратко в Испания, без обаче да постигне някакви успехи.

Започва треньорската си кариера през 2012 г. като помощник на старши треньора на Мароко. За кратко работи в Дубай. Изненадващо на 31 август т.г. е поканен да оглави националния отбор на страната си. Той трябва да замени босненеца Вахид Халилходжич, уволнен след разправии с федерацията независимо от факта, че е класирал тима на Световното.

Наричат Уалид Реграги „арабския Моуриньо“. Само за три месеца той промени отбора до неузнаваемост, изтъкват специалистите. Треньорът преобрази тима и от сбирщина капризни звезди го превърна в един отлично сработен екип с приятни за окото атаки и желязна защита. Наблюдателите са изненадани от представянето на играчи като Ашраф Хакими, Юсеф Ен-Насири, вратаря Боно, а добре познатият ни Хаким Зиеш сякаш изживява своя Ренесанс.

Самият Реграги признава, че е почитател и последовател на Пеп Гуардиола и Руди Гарсия. Сега Арабския Моуриньо се надява с получените от кумирите си знания да постигне най-големия успех за Мароко в историята на световните първенства. В петте си досегашни участия отборът само веднъж е минавал груповата фаза - през 1986 г.