Аржентина победи Австралия с 2:1 във втория осминафинал на Световното, а на четвъртфинала ще излезе срещу Нидерландия. Това бе мач №1000 в професионалната кариера на Лео Меси, увенчан с майсторски гол.

“Албиселесте” не спечели лесно, като си направи мача труден, след като не вкара трети гол. Меси и компания направиха куп пропуски, а в края трепереха, като в последните секунди австралийците пропуснаха да вкарат мача в продължения.

№10 откри в 35-ата минута, а в 57-ата Хулиан Алварес удвои. В 77-ата топката рикушира в Енцо Фернандес и резултатът стана 1:2.

Последваха фрапантни пропуски на “гаучосите” и инфарктния край.

В юбилейния си мач Меси вкара деветия си гол на Световно и изпревари Диего Марадона в списъка на голмайсторите за Аржентина. Лидер остава Габриел Батистута с 10 попадения. Това бе първото попадение на Лео в елиминационен сблъсък на Мондиал.

Началото бе неособено продуктивно за Аржентина - подобно на предишните им двубои. Не се виждаше как ще отбележи, тимът се сблъска в добре организирания съперник. Играта на Меси не вървеше той бъркаше пасове, лесно губеше топката.

И геният показа, че како от нищото може да опровергае скептиците. В 35-ата минута той изпълни свободен удар, действията пред вратата на "оситата" продължиха, Меси влезе в комбинация с Николас Отаменди и с премерен марков удар успя да прекара топката между краката на защитник и покрай плонжа на вратаря. 1:0. 

В 57-ата минута вратарят Матю Райън допусна детинска грешка в наказателното поле и Хулиан Алварес отблизо прати топката във вратата за 2:0. В 66-ата Меси слаломира между няколко футболисти на Австралия, но стреля неточно. 

Австралия върна интригата в 77-ата минута. Отаменди отигра колебливо и топката стигна до Крейг Гудуин, който нанесе силен удар и от рикошет в Енцо Фернандес резултатът стана 1:2.

Резервата Лаутаро Мартинес направи сериозен пропуск в 88-ата минута, когато бе изведен на чиста позиция от Меси.

В добавеното време Лаутаро и Меси пропиляха нови добри възможности да направят победата на Аржентина по-изразителна. И да спестят драмата в края. След продължителна обсада на вратата на "албиселесте" Гаранг Куол бе изведен сам срещу Емилиано Мартинес, който майсторски спаси. 

Поредното постижение на Лео Меси

Лионел Меси (35 г.) записа своя официален мач номер 1000 като професионалист.

Той дебютира на 16 октомври 2004 г., когато влезе от скамейката на "Барселона" в мач срещу "Еспаньол".

Изигра 778 мача за каталунците до 2021 г. и сега има 53 за новия си клуб "Пари Сен Жермен".

Мястото му сред титулярите в "Ал Райян" даде на капитана на Аржентина неговия мач номер 169 за родината му, като през м.г. най-сетне спечели голяма титла - на Копа Америка.

Днешният мач беше неговият 23-ти на Мондиал от дебюта му през 2006 г., изравнявайки се с италианеца Паоло Малдини, един зад германеца Мирослав Клозе и два зад рекордните 25 на Лотар Матеус.

Меси може да подобри рекорда от 26 мача, ако Аржентина стигне до полуфиналите, което означава, че след това ще играе за третото място или за титлата, "десетката" неизменно попада в състава.