Американското разузнаване очаква военните действия в Украйна да се развиват с по-бавни темпове през следващите няколко месеца. То също така не вижда доказателства за сломяване на украинската воля за съпротива въпреки руските атаки срещу енергийна и друга критична инфраструктура на фона на настъпващата зима.

Това каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя говори на eжегодния Национален форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, щата Калифорния.

"Вече наблюдаваме своеобразно забавяне на темповете на конфликта... и очакваме това вероятно да продължи през следващите месеци", каза Аврил Хейнс.

Тя прогнозира, че както украинската, така и руската армия ще се опита да се преоборудва и да попълни запасите си, за да се подготвят за контраофанзива след края на зимата. На този етап Хейнс смята, че е по-вероятно Украйна да се подготви по-добре от Русия през този период.

Според директорката на Националното разузнаване на САЩ руският президент Владимир Путин е бил изненадан, че въоръжените сили на страната му не са постигнали повече след инвазията си в Украйна, но въпреки това неговите политически цели за съседната страна не са се променили.

Що се отнася до другия голям геополитически съперник на Съединените щати - Китай, Аврил Хейнс каза, че президентът Си Цзинпин не иска да приеме западни ваксини срещу COVID-19 въпреки предизвикателствата с причиняваното от новия коронавирус заболяване. Протестите в последно време срещу строгите ограничителни мерки заради инфекцията не са заплаха за властта на Китайската комунистическа партия, но може да се отразят на положението на самия Си, обобщи тя.

Въпреки че новите случаи на коронавирус в Китай са почти на рекордно равнище, някои градове разхлабват рестрикциите, след като политиката на "нула ковид" забави чувствително икономическия растеж и предизвика обществено недоволство, отбелязва Ройтерс.

Хейнс прогнозира, че Си няма да приеме западни ваксини, тъй като това е въпрос на "национална гордост".