Задават ли се нови изменения в Изборния кодекс, този път инициирани от ГЕРБ? 

Този въпрос влиза в обществения дневен ред след днешната изява на лидера на партията Бойко Борисов. От Враца, коментирайки представата си за съставяне на правителство и обвързването й с отказа на Нидерландия да ни пусне в Шенген, Борисов на няколко пъти като вметка говори и за изборните правила и нуждата им от промяна така, че да спомогнат за излизане от политическата криза.

На практика той се обяви "за" своеобразна "служебна победа - бонус" за партията, получила най-много гласове, както и за увеличаване на 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Досега тези две опции за съществени изменения в начина, по който избираме, "битуваха" само под формата на неофициални изказвания. 

Пред младежкия актив Борисов говори за "някакъв нов тип система, която да даде стабилност на Народното събрание". Три седмици българският парламент дебатира предложените от "Хартиената коалиция" ГЕРБ, БСП, ДПС изменения, но "не е това проблемът" - обяви лидерът на ГЕРБ.

И даде като успешен пример бившият гръцки модел, според който партията, получила най-много гласове на парламентарния вот, получава "служебно" още депутатски места.

"Да има бонус - 50 депутата отгоре. Това ти дава основание да отидеш и да правиш правителство" - даде пример.

"Или прагът на влизането в Народното събрание - това трябваше да се дебатира. Имаме ли полза от 7,8,9 партии. Имаме - по-голямо представителство, но в същото време - имаме по-голяма нестабилност", продължи с изборните "изменения" Борисов.

Малко преди изказването на Борисов от Враца, в ефира на БНТ говори депутатът от ГЕРБ Любен Дилов - син, участник в среднощните дебати по промените в кодекса. Който артикулира:

"По време на дебатите подметнах, че бих могъл да предложа 8-процентна бариера и вероятно ще мине, ще бъдат подкрепени. Защото в момента политическата изгода на някои от големите формации, тактическата, е удобна. Но извън нея то си е старо овчарско правило, да го кажа като почетен председател на "Гергьовден" - като не щат да се съберат на едно място, ще трябва известно насилие, за да се съберат. И една 8-процентна граница за влизане в парламента ще създаде формулите за парламента още преди самите избори".

Една такава мярка можело и да е временна - за излизане от политическата криза.