Правителство на малцинството, начело с българския Лионел Меси - Бойко Борисов като премиер. Или правителство с друг министър-председател, "някой, който да мине", да е приемлив за всички - с кратък хоризонт, с предварително написана програма и с министри от политическите формации, които го подкрепят.

Така лидерът на ГЕРБ очерта от Враца как си представя вариантите за кабинет. В понеделник партията ще получи първия мандат за съставяне на правителство, като предварителните заявки са, че ще направи опит да го реализира. Само редовен кабинет може да ни вкара в Шенген - обвърза Борисов холандският отказ.

"ГЕРБ има два варианта. Премиер си имаме. Мисля, че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството не е най-доброто за стабилност. Все още не е узрял политическият елит, защото виждате, Меси е на 30 и кусур години, ама като влезе и вкарва гол. България си има Меси в това отношение.

Втори вариант - премиер, който все пак да мине, да има разговор и да обясни на тези колеги в парламента, че катасртофата в която вече сме се ударили, но ще продължим да се търкаляме, ще продължи. Нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер за бежанците", обрисува перспективите Борисов.

"Това са вариантите. Ако не се инатят - да се подпише (документ), той дори няма правна стойност, има морална - (Марк) Рюте да се успокои - той иска действия от нас, не декларации", допълни и обобщи:

"Катък мандат, разписани функции, те да са министри, защото ще контролират. Повече от месец с Реформаторския блок правихме правителство и то беше успешно (то се разцепи , б.р.). Техническо правителство с три месеца, шест месеца, девет месеца живот. Вариант едно: можещ, знаещ и гарантирано ще ви изведе от кризата - това съм аз. И аз го видях в очите на всички колеги. Вариант две - друг премиер, който ще им даде възможност да не се обвързват с нас така, да им даде възможност да се подпише този документ. Всичко останало е див популизъм."

Въпросът бил как и "кой пръв ще мигне", за да се "инсталира" едно кратковременно правителство. Борисов допусна, че таква формула може да се изпълни и с трите мандата. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече дадоха заявка, че са готови за кабинет на малцинството с 9 точки за обединение. Първата обаче бе отказ на "Хартиената коалиция" от измененията в Изборния кодекс. Тя не само не се отказа, а и пришпори промените и ги прие.

Не сме в Шенген - защото Борисов не управлява. И защото бе арестуван

Всичко гореказано бе обвързано с категоричния отказ на Нидерландия да ни пусне в Шенген и в искането България да бъде разделена от Румъния и Хърватия и да остане извън. Холандската позиция остава неизменна от години, в т.ч. по време на управленията на Борисов. Но днес той изтъкна, че ако е на власт, само той може да се справи с проблема. Такъв преди две години нямало. Точно обратното.

"Нещо, което не може да се оспори, е охраната на шенгенската граница - преди две години въпреки натиска - нулева миграция. Оградата - през глава идваха лидерите на Европа да гледат как България се е справила. Вие мислите ли, че случайно от другия край на Европа ще долети за два дена английскит премиер (Джеймс Камерън) да ходи да гледа как се охранява границата с Турция и как се охранява Черно море. Мислите ли, че Бойко му е много драг?! (Виктор) Орбан вика "как се оправяш, бе човек" и прекопира същото. Гърците прекопираха същото", изтъкна се Борисов.

И още:

"Ние трябва по най-бързия начин да направим правителство, за 20-30 дена да гарантираме сигурността на границата и да вървим пакет с трите държави. Това, което казва Рюте, е истина - в момента границата е разграден двор. Над 75 000 мигранти има в Австрия. Канцлерът казва "от къде дойдоха всъщност, от къде минаха". А нали знаете, че като отидат в центровете там, казват от къде са минали. Преди две години - нула".

После непускането ни в Шенген бе обвързано с ареста му в мандата "Петков", както и с този на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов.

"Когато извършиха незаконните арести, холандец и германка дойдоха да проверят как това се е случило. Всико друго са го гледали, но да арестуваш пиарката на една партия, защото е по-добра и те дразни, часове наред пред детето й, в Холандия това ще струва главата на правителството".

"Правим правителство на малцинствотоо за изключително кратко време. Всичките си получили парите по ПВУ, а две години некадърниците един план не могат да вкарат. И тези се наричат умни, красиви, професионалисти! Дядо ми казваше "толкова прост, че на гладно куче хлеб не може да продаде" - адресира Борисов "послание" до партиите, чиято подкрепа за правителството си търси.