Поредна епидемия сполетя държавата ни, този път от избори. Политикани търсят ваксина в избирателния кодекс, но какво ще открият, като самите те са с положителен тест за временност? Времето си минава, заплатата си тече...

От изказване на изказване все опират до конституцията. Както е казал народът, на крив депутат конституцията му пречи.

Ако ще променят конституцията, защо не и гербът - в него да заеме полагаемото й се място кривата круша. Да е видно докъде се докарваме не от вчера.

Сегашната конституция, в сила от 12 юли 1991 г., досега е променяна шест пъти! Но това си е традиция, откакто имаме конституция.

Първата е приета от Учредителното събрание (Търново, 16 април 1879 г.), няколко пъти променяна и два пъти блокирана (1923 и 1934 г.) след военни преврати.

С конституция е легитимиран т.нар. социалистически строй (1947 г.), утвърден като "развит" с нова такава през 1971 г., действала до разпада на въпросния строй.

На първия герб имало три лъва с корони, при социализма съкратени до един с петолъчка над главата. Петолъчката е премахната през 1990 г., а нов герб е одобрен от Народното събрание през 1997 г. пак след продължителни спорове между политическите партии.

Короните са възстановени, както и девизът от първия герб "Съединението прави силата". Премахнати са житните класове от социалистическия, а са добавени преплетени дъбови клонки с плодове.

Вероятно ще трябва да питаме ЕС дали имаме право на крива круша. Да си спомним проблема, когато кандидатствахме да ни приемат (1995-2007 г.), а насреща натопорчена забраната за производство на криви краставици. Отмениха я една година след приема ни, а беше действала цели 20 години. Не че имаме някаква заслуга, но няма и с какво много да се похвалим.

Абе има с какво. През 2012 г. България е най-големият производител на лавандула в света, конкурираме родната й Франция. Не се е сетил някой, не е предложил лавандулата да замени дъбовите клонки в сегашния герб, които подмениха житните класове в предишния.

Дали пък най-подходяща не е тиквата? Били сме на първо място в ЕС по производство на тикви и кратуни (2016 г.) - отчетени като засадени 132 хил. дка и произведени към 140 хил. тона. Имаше скандал за достоверността на отчетите, ама то и за изборите винаги има.

В битовото общуване тиква се прилага и за човек, обикновено е язвително сравнение: Бори се като прасе с тиква. Опити за похвално значение постигат комичен ефект - като в радиорепортажа от манифестация по време на социализма, когато водещият въодушевено съобщил: "Млади кооператори носят на раменете си големи тикви!"

Има и тиквена разновидност цацарка - вид топчеста кратуна. И тя има преносно значение за човек: Какво си се лъснал като цацарка на пазара.

Доколко е навлязла тиквата в бита и душевността на българите казват гатанките и поговорките: Една тиква със седем дупки или Зелена тиква с трева обрасла. Кой пък няма да се досети, че става дума за главата, какво друго.

Накрая напомняме на т.нар. политици да прочетат стихотворението на Елин Пелин "Отечество любезно":

И малко на законо дъската му клопа,

ама инат чиним на цела Европа,

със тебе се хвалим дек бива и не бива!...

Социолози пророкуват избирателната активност още да се понижи. А може да се появят и алтернативи като на президентските избори във Франция (2017 г.), когато избирател гласувал за пералнята си. А върху хартиената бюлетина написал, че само тя си изпълнява програмата до края. Пералнята, не бюлетината!