"Парламентарната група на коалиция "Български възход" на първото заседание на НС внася предложение за решение:

Задължаваме министър-председателя на Република България от днес, да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Кралство Нидерландия, като реципрочна мярка на политиката на сегрегация, методически прилагана към Родината и сънародниците ни.

Дела, не думи!".

Такава заявка даде във фейсбук лидерът на "Български възход" Стефан Янев. Ще срещне ли подкрепа в парламента - засега остава неясно. Ясно е само, че от ГЕРБ няма да подкрепят бойкот на Амстердам, съдейки по днешните заявки на лидера й Бойко Борисов.

По спешност

Паралелно от "Продължаваме промяната" разпространиха декларация, в която се посочва, че ще искат спешно разглеждане на пакет от закони, свързани с членството ни. 

"Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК", посочват от ПП.

И дават заявка:

"Водени от дълбоката ни убеденост, че България има не само право, но и огромен потенциал за водеща роля в европейското семейство, още в понеделник: ще внесем декларация за своевременно приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, в това число на Закон за противодействие на корупцията, промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничение на безграничната, еднолична власт на главния прокурор, законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, промени в Закон за обществените поръчки; ще поискаме изслушване на служебния министър-председател и служебните ресорни министри относно напредъка по досието “Шенген”, включително дейността по ключови гранични пунктове; ще проведем парламентарен контрол относно резултатите от европейските проверки за сигурността на летище София.

В допълнение предстои да внесем още законодателни мерки, в подкрепа на поетите ангажименти.

"Сега е моментът да действаме!", завършва съобщението.

Пак по спешност

Паралелно от Министерския съвет обявиха, че в понеделник служебният премиер Гълъб Донев свиква на спешна среща министрите на вътрешните работи, правосъдието и външните работи - Иван Демерджиев, Крум Зарков и Николай Милков - и тримата имащи отношение към Шенген. 

"В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство", се посочва в съобщението.