Всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ следващата седмица

Това коментира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио по повод предстоящото връчване на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство. Той добави, че очаква "монолози, екипна игра, анализатори да дават колко невероятно ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат", предава БТА.

"Експерти ще се покажат, между другото експертите са нещо като смокинов лист, тези хора ще бъдат всичките зависими, така че г-н Борисов да може да ги контролира, когато си реши", каза Петков и добави, че не вярва на "цялата опорка" за правителство на експерти.

Кирил Петков посочи, че има само два начина България да има правителство – правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции, което предложиха от ПП и "Демократична България". Той припомни, че първото условие за такъв кабинет беше да не се правят машините на принтери и да не се приема хартиената бюлетина и добави, че ако на това не са били готови партиите, значи въобще не искат да има правителство. По думите му през това условие е преминато като с валяк, което означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство на малцинството с антикорупционна политика по никакъв начин.

"Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно, реформаторско и да бъде подкрепено от един парламент, който до 3:00 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот", посочи Кирил Петков.  

Петкова анализира още, че единственият следващ вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП да си направят "хартиена коалиция" в третия мандат, но добави, че според него това е трудно реализуемо.

"Те винаги се опитват да направят така, че българският народ да не разбере точно какво се случва, а тук ще бъде доста явно, а ние със сигурност ще осветляваме техните схеми", посочи Петков. - "Мисля, че, те вземайки решението за хартиената бюлетина казаха "ние не искаме правителство, единственото, което искаме е да отидем на следващите избори с новите правила, които току-що променихме", допълни.

Петков каза отново, че от ПП ще гласуват против първия мандат за правителство, ДБ - също. Според него ГЕРБ няма да може да събере мнозинство и по думите му от партията на Борисов го знаят от самото начало. "

Във втория мандат те минаха като валяк през нашите условия и показаха, че този парламент не може да работи с такова правителство, което ние искаме да има", отбеляза Кирил Петков.

Той посочи, че ако третият мандат се даде на "Български възход", като най-малката политическа сила от тях нищо не зависи и не могат да наклонят едно или друго мнозинство по никакъв начин. Според Петков това означава, че зад такъв мандат трябва да застане ДПС, ГЕРБ, БСП или ДПС, ГЕРБ и "Възраждане".

"Няма да се подлъжем от маркетингови трикове на "Хартиената коалиция", да се опитат да замажат очите на българите чрез политически маневри, които да скрият кой реално стои зад това управление", каза Кирил Петков.

Той добави, че от ПП в следващите три седмици ще разясняват на българските граждани всяка от тези маркетингови стратегии. "Ако се покаже, че задкулисието между ГЕРБ и ДПС е част от такова управление, ние не можем по никакъв начин да бъдем част от него, каза Кирил Петков".

Лидери от ЕС споделяли, че Борисов ги лъжел

В коментар за отказа на Нидерландия да ни допусне в Шенген, Кирил Петков разказа как при разговори с европейски лидери те му споделяли, че Борисов като премиер ги лъжел. Петков визира ГКПП "Капитан Андреево", както и нефтеното пристанище в Росенец. Пунктът бил "пробит", а пристанището - руска врата към Евросъюза.

"Човекът, с когото си говорих, каза: "Докато има шанс Борисов да се върне, ние нямаме доверие, че Шенген наистина ще работи". Съвсем отговорно казвам, че съм имал такъв разговор. Огромната причина да не сме в Шенген е рискът, че Борисов или негово правителство може да управлява в бъдеще и те не искат да имат този риск за тяхното пространство", заяви Петков. Но не посочи имена