В момента има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ. Има доста срещи между президента и Борисов последните няколко месеца.

Това заяви в предаването "На фокус" по Нова тв съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев - без да посочи кога, къде и пр. са били тези срещи, нито на какви източници се позовава.

"Има ясно стиковане и координиране на действията, както от гледна точка на възстановяване на кадри, така и на възстановяване на порочни практики", каза Асен Василев, запитан за казуса със смяната на ръководството на Българската банка за развитие, започнал с "подаване на топката" от депутати на ГЕРБ към ресорния министър и обратното, както и за "Джемкорп".

Преди това Василев каза, че в момента се наблюдава "съпротива на една политическа класа, която 30 години е свикнала да граби българския народ и да лъже Европа". "Сега не им се получава. Европейците спряха да ги галят по главата, както казва Борисов, в същото време в парламента имат сериозна опозиция", посочи.

Според него е имало шанс да влезем в Шенген.

"Имаше шанс да влезем в Шенген, ако всички, което бяхме започнали като правителство, беше продължено. Смятам, че много помогнахме. Голямата вреда дойде, че всичко беше спряно наполовина", каза Василев.

Той посочи президента Румен Радев като "основен фактор, защо няма да ни приемат в Шенген".

"В момента на "Капитан Андреево" се възстановяват старите схеми. Всичко се прави за възстановяване на частната граница. Вместо напред вървим назад", каза Асен Василев.

Той не посочи какво има предвид. Но в късния следобед от ПП съобщиха, че утре ще внесат сигнал в ДАНС "във връзка с възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на Република България". "То е свързано с установени бездействия, които възпрепятстват БАБХ от защита на интересите й във връзка с граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Василев изрази и съмнение, че ще се сформира кабинет с първия мандат.

Относно вторият мандат, коментира, че от ПП са били поставили условия, които не са били изпълнени.

"Най-вероятно ще върнем мандата", посочи Василев.