Гълъбът (Донев) днес страшно размаха криле. Ако Австрия и Нидерландия гласуват против приемането на България в Шенген на 8 декември, тя ще предприеме ответни мерки. 

Във Виена, Хага и Брюксел са се напикали от страх. Ами сега? България ще блокира ЕС. Какви ли ще са ответните ѝ мерки?

Ще гласува против за решенията, които ЕС взема задължително с единодушие или като Шарл Дьо Гол през 60-те години на миналия век ще започне политика "на празния стол"? Т.е. ще бойкотира заседанията на общността, докато тя не кандиса да приеме българските искания.

Чунким досега българският стол в ЕС е бил пълен... И ако е бил, какво е седяло в него? 

От две години държавата имаше само шест месеца редовно правителство и самата тя не знае накъде върви, камо ли европейските ѝ партньори да разберат.

Всъщност, кроткият човечец Гълъб не е виновен. Той изпълнява волята на шефа си Румен Радев, който май съвсем си е повярвал и се опитва да наподоби легендарния френски генерал - президент, който опразнил стола на страната си, за да приеме останалата Европа исканията ѝ за селското стопанство в общността.

Само че България не е Франция. В ЕС никой няма да плаче за България, а за сегашния ѝ проруски президент - хептен.

Ако София сега реши да се инати и да се държи деструктивно в ЕС, само ще разруши и последните остатъци от доверие към себе си. И ще се нареди до Орбанова Унгария, която възнамерява да бойкотира плана за европейска икономическа помощ за Украйна.

Източните покровители на Румен Радев много биха се зарадвали на това. 

И е основателен въпросът: Може ли служебно правителство да предприема стъпки, които потенциално биха навредели на интересите на България в ЕС?

Всъщност, Гълъбът, докато служебно плаши Хага и Виена с ответни мерки, не е зле да си спомни какво правиха правителствата, в които го назначаваше Радев - ту като миниистър, ту като министър-председател.

Тези правителства се родиха под размахания срещу избрано правителство юмрук и  лозунга "Мутри вън!". Те "изчегъртваха" всичко направено преди тях. Обясняваха колко е проядена държавата от корупция. Громяха съдебната система и особено - прокуратурата. Обясняваха в парламента колко зле се пази границата. Как нахалост били похарчени европейските парѝ за оградата.  Накратко, две години тези правителства гръмко обясняваха по света и у нас, че България не е държава и те започват да я строят от кота нула. А днес са възмутени, че някои членки на Шенген не искат такава страна в общността си.

Марк Рюте, нидерландският министър-председател, просто е констатирал техните оценки. За какъв "цинизъм" може да става дума тук? И каква солидарност искаме след характеристиката, която сами сме си направили?

Много интересно е, ако решим да саботираме ЕС, какво точно ще му саботираме? Безвъзмездната финансова помощ, без която няма да имаме не икономически растеж, а икономика изобщо? Пазара му, на който изнасяме безмитно? Безплатните ваксини? Газовите интерконектори? Изключението от петролното ембарго срещу Русия? Свободата на движение и установяване, благодарение на която милиони българи са успели да избягат и продължават да бягат от такива като Радев? 

На мераклиите да се правят на балкански дьоголовци трябва да им е ясно едно - без ЕС България е Азербайджан, само че - без нефта и природния газ. Благодарение именно на тези нашенски политикани.