България е подобрила охраната на външната граница на ЕС между октомври и ноември т.г.

Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос на Клуб Z.

Въпросът бе зададен във връзка с направените от нидерландския премиер Марк Рюте внушения, че границата на страната ни може да се премине срещу 50 евро. Тогава Нидерландия реши да блокира присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение.

„България, Румъния и Хърватия бяха старателно проучени и резултатът е, че те изцяло изпълняват всички изисквания, за да бъдат част от Шенген. Наскоро имахме извънредна мисия в България и Румъния по искане на няколко страни членки на ЕС, които искаха да бъдат изяснени още някои въпроси. И изпратихме мисия с висши експерти от тези страни. Те представиха доклад, който представих преди няколко седмици. Оценката им е, че България изпълнява изискванията дори по-добре, отколкото при първата оценка. Тя увеличи нивото на защита на своите граници“, каза Йохансон.

Еврокомисарят имаше предвид и първата мисия на ЕК през октомври, която бе ортанизирана по инициатива на правителствата в София и Букурещ.

„Нямаме такава информация“, каза Илва Йохансон във връзка с намеците на Марк Рюте.

Докладите как трите кандидатки изпълняват изисквания ще бъдат на масата на 8 декември в Брюксел, когато страните членки (Съветът на ЕС) трябва да решат да ги пуснат или не в Шенген. Решението се взема само с пълно единодушие.

Маргаритис Схинас – зам-председателят на ЕК, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот, припомни думите си, казани преди десетина дни на извънредния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Тогава той се обърна към съмняващите се в готовността на трите страни и заяви, че разширяването на Шенгенското пространство води до по-голям и по-добър контрол на границите на ЕС. Обратното е мит и пропагандирането му не е честно.