"Какви мерки са предприети от ДАНС във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил? Защо не е наложена ограничителна мярка за недопускането му на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелски държави?".

Този въпрос задават от "Демократична България" към директора на ДАНС Пламен Тончев, отправен като искане до председателя на парламентарната комисия за контрол на службите Даниел Митов, за изслушване на Тончев. Какво поражда този въпрос? - Визитата на т.нар. външен министър на Московската патриаршия у нас, който утре ще служи в т.нар. Руска църква в София "Св. Николай" - за Никулден.

"Това би могло да бъде признаването на автокефалията, която Сръбската църква предостави на Македонската църква и която досега е призната единствено от Московска патриаршия и Украинската православна църква под ръководството на митрополит Онуфрий", коментира специализираният сайт "Двери", който също съобщава за визитата.

"Друга тема, която се актуализира в руската църковно-политическа реторика през последната седмица, е „защитата на православните в Украйна". Възможно е руската църковна делегация да поиска от българските владици декларация „в защита на украинските православни срещу гоненията на киевския режим", пише още "Двери".

Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църка (БПЦ), което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост, като патриарх Неофит е отказал среща с него, посочиха от ДБ в коментар за Клуб Z. Оттам допълват, че Антоной е сред поддръжниците на войната на Владимир Путин и също изразяват съмнение, че е в България, за да притиска БПЦ за признаването на македонската църквата, определено от сръбската - нещо, което може да направи само Вселенската патриаршия.

От ДБ имат още едно искане за изслушване на председателя на ДАНС - Вярно ли е, че агенцията е пратила доклад още през 2017 г.  до бившия премиер Бойко Борисов, бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева и президента Румен Радев, че основната цел на построяването на газопровода "Турски поток" всъщност е "евентуално преустановяване на преноса на газ през Украйна", "което към днешна дата може да се оцени като част от плана на Путин за започване на войната срещу Украйна".