"Продължаваме промяната" няма да участва в разговори, инициирани от кандидата на ГЕРБ за министър-председател.

Асен Василев няма доказателства за чести срещи между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - не им бил "светил".

Ако Радев наложи вето на измененията в Изборния кодекс и депутатите на Борисов го подкрепят, можело и да стане коледно чудо - и ПП да предложи правителство на малцинството с втория мандат (ако се стигне до него).

Това заяви съпредседателят на ПП Василев на "трибунка" в парламента, по време на която само отговаряше на журналистчиески въпроси, без прелюдия. Както Клуб Z писа, в неделя, в национален ефир, Василев заяви, че имало видима стиковка между Борисов и Радев, както и че двамата имали "чести срещи напоследък". Вчера дойде отговор от Радев, който с безпрецедентно остър тон, какъвто не си е позволявал и срещу ГЕРБ във времената, в които вдигаше юмрук срещу нея на площада с протестиращите, обяви ПП за шарлатанска партия и заяви, че съжалявал за подкрепата си към нея. Обвини Василев в лъжа. Своята "лепта" за тази дискусия даде и Борисов, който също отрече.

Така днес на въпрос има ли доказателства за тези си твъъдения, за да не се води задочно дискусия, Василев не отговори първоначално. Посочи само, че Радев и Борисов са "доста добре синхронизиран дует" и това е станало ясно и за слепите. На повторен въпрос за доказателставата отвърна: "Не съм им светил".

Кога отношенията между Радев и ПП се влошили и защо - Василев препрати за отговор на този въпрос към президента. И после допълни, че на политическата класа не й се харесвало, че винаго казвал това, което мисли. Всъщност, отношенията им започнаха да се влошават на първия месец управление на правителството "Петков" - с кадровите рокади, които то предприе, в т.ч. в "Булгаргаз".

ПП няма да отиде на среща, ако бъде поканена на такава от проф. Николай Габровски, посочи още Василев. Среща с ГЕРБ вече имало, нямало смисъл от втора, за да се затвърди, че "Промяната" няма да подкрепи кабинет с първия мандат. Това означава, поне според заявките на Борисов от вчера, че и ГЕРБ няма да отиде на разговори с ПП за втория мандат.

А дали ПП ще се върне на варианта да сформира и представи правивтелство на малцинството заедно с "Демократична България", ако Борисов изпълни обещанието си, дадено тази сутрин в ефир, че ГЕРБ ще подкрепи евентуално вето на Радев върху изборните промени? - "Чудеса може и да станат, въпреки че не вярвам".