С викове и възмущение лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи по телефона в участието на едно от своите "остриета" - Деница Сачева - в сутрешния блок на Нова ТВ днес. Под атаките му попаднаха не само политическите му опоненти, но и водещите Мирослава Иванова и Виктор Николаев.

Той бе възмутен от обвиненията от страна на "Продължаваме промяната", че комуникира с Румен Радев и президентът назначава кадри на ГЕРБ чрез служебното правителство.

"От две години не съм говорил с президента. Говорят за някакъв Темелков, когото не познавам (шеф на тол системата, назначен от служебния кабинет на Радев, б.р.). А вие говорите за министри, които са били в ГЕРБ и когато са в "Промяната" е готино. Вие ме питахте за Темелков, че Радев връщал кадри на ГЕРБ. И аз ви попитах - защо когато Асен Василев каза на Плевнелиев, президент на ГЕРБ, когато Калина, забравих й името (Константинова, подсказаха водещите), става кадър на ПП и всички опоненти го казваха, това беше готино за вас", развика се Борисов на водещите.

Виктор Николаев обаче сряза лидера на ГЕРБ:

"Как решихте кое е готино за нас? Може би бъркате разговора с политически опоненти и журналисти", отбеляза той.

И зададе въпрос, който се беше опитал да зададе и на Сачева - защо новият Изборен кодекс превръща машините в скъпи принтери и не позволява да се сравнят хартиените разписки с протокола в машината.

"Ми той ще се свери, разбира се. Няма никакъв проблем. Виждам паниката и ужаса, че това е последният им спасителен пояс. Ако Радев върне кодекса, аз ще помоля депутатите от ГЕРБ да му гласуват ветото", заяви лидерът на ГЕРБ

Всъщност, както обясни и Сачева, подобно сверяване не е предвидено в новия Изборен кодекс, приет от депутатите на Борисов, освен при съдебно оспорване на резултатите.

Борисов обаче продължи с атаката срещу ПП и изведнъж "борисовките" пак станаха "техните машини" (макар и избрани и поръчани от ГЕРБ):

"Ние ги бихме и с машините, и с вълшебните флашки, и с близо 6%. Щом това е толкова важно в момента... огромна инфлация, страхотна задлъжнялост, тези искат като котва да се отрежат от другите държави. Няма да ви оставя дъвка да дъвчете. Ако върнат кодекса, ние ще гласуваме ветото на президента, ще ходим на избори с техния кодекс, техните машини, техните флашки, техния вътрешен министър...", продължи да реди Борисов.

И за финал отбеляза:

"Благодаря, че можахме да изобличим лъжеца Асен Василев, който панически ни обвързва с Румен Радев. Радев е най-големият мой опонент, те са аматьори."

Как затъвате

Видимо водещите дразнеха Борисов, който опитваше да проведе монолог вместо диалог, а Сачева стоеше в студиото на практика ненужна. 

"Вие усещате ли в момента как как затъвате с тези въпроси!" - обаче бе една от репликите му към Мирослава Иванова и Виктор Николаев, предизвикала най-голяма вълна от възмущение. "Лъжецът Василев казва, че аз съм бил в синхрон с Радев, а вие ме занимавате с някой си Темелков!" - продължи Борисов в отговор на въпрос какво означава, че "затъвали" с въпросите си. 

"Усещатели как затъвате с тези въпроси?"

Реплика на Бойко Борисов към Мира Иванова (водеща на сутрешния блок на Нова), която задава конкретен въпрос. Въпрос за това как служебният кабинет на Радев назначава хора на ГЕРБ на държавни позиции. 

Преди малко видях, че Борисов е дал и изявление от централата на партията, за да се оплаква от тези въпроси. 

Това идва да ни припомни: въпроси не трябва да има. Ако има, то ти се казва, че работиш за опонентите му/им. И че затъваш. 

Това идва и да ни припомни: щом конкретните въпроси са невъзможни, колко силно са вързани ръцете на българската журналистика. Това е положението." -реагира журналистката Анна Цолова, чийто стол на водеща на сутрешния блок в Нова тв бе "опразнен". 

 

Реакция дойде след предаването и от Нова тв.

"Nova Broadcasting Group заявява, че винаги се придържа към най-високите професионални стандарти на независимата журналистика и безпристрастното отразяване на събитията", се посочва в нея.

По две

Малко по-късно Борисов говори по темата и в централата на партията пред депутати и активисти на ГЕРБ. Словото му се излъчи пряко във фейсбук.

"Много хора сме участвали и сме били излъгани. Това не е новина. Няма да се включвам в квалификациите, особено във време, когато проф. Габровски трябва да се свърже, да разговаря и все пак да намерим някакъв консенсус за съставяне на правителство. Но не мога и да не реагирам, когато е изречена една лъжа", каза Борисов.

Коментарът му бе по повод твърденията на "Продължаваме промяната", че той е имал чести срещи с президента Румен Радев.

"В една европейска държава инситуциите трябва да запазят такъв тон, че да могат да си говорят. Ние с президента Радев не сме си говорили, не сме се виждали, нито едно действие не сме съгласували. Това е абсолютна лъжа и тази лъжа се натрапва", каза Борисов.

Той определи като жалки твърденията, че ГЕРБ е част от коалиция на "хартиената бюлетина".

"Ние ги победихме с над 5% - с техните машини, с техните вълшебни флашки, с техния софтуер, с техния вътрешен министър. Това е харчене на много енергия. Ние просто върнахме възможността и подкрепихме БСП, за да може с тези партии да се търси консенсус по експертно управление.

Вчера Нинова не благодари на ГЕРБ за подкрепата. Точно обратното - бързо го забрави. Затова сега ще видим президентът какво ще каже, пак казвам, за съжаление нямаме никаква връзка с него, ще сложи ли вето или не. Там ще водим нов разговор, защото не можем да бъдем обвързвани в нещо като спасителен пояс за партиите на промяната, наречени от президента "шарлатани".

Аз си мисля, че все повече българи разбират какво са ни донесли на държавата - непоправими щети. Като се започне от нерезриването на капацитет за втечен газ в Гърция", каза още Борисов.

И допълни:

"Сутринта се включих (в Нова тв), не че е правилно, защото не можех да гледам как издевателстват над Деница Сачева. Повече няма да търпим. Когато има несправедливост, ще се включваме и ще го оборваме. Защото една лъжа, ако я оставим, ще започне да броди из София, че с Радев, който ни е най-големият политически опонент, си говорим всеки ден

Ние в ГЕРБ мутри нямаме. Шарлатаните и шанаджиите са на друго място. Няма да допуснем да ни лепят етикети. А и делата, които водим, ги печелим, зашото са лъжа".

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че има няколко дни за опит за редовно правителство и призова да се остави време на проф. Николай Габровски да проведе спокойни разговори.