Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той направи това изявление по време на срещата на върха ЕС  - Западни Балкани в Тирана.

„Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере. Няма одобрение от страна на Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна държава, каквато е Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността“, каза Нехамер.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в Тирана, че Румъния ще преговаря до последния момент.

„Ние сме решени да останем решителни до последния момент и да доведем решението до там, където го искаме. Няма да спрем да обсъждаме и преговаряме до последния момент. Като се има предвид, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, резултатите също не могат да бъдат напълно еднакви. Това не означава, че не може да бъде намерена удобна формула за решение и за двете страни", заяви държавният глава на Румъния.

Според анализи в астрийските медии роля за това решение до голяма степен са изиграли и предстоящите избори в Долна Австрия. Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер отрече обаче тези твърдения.

Той заяви, че Австрия е против членството на България и Румъния, но ще даде зелена светлина на Хърватия. За България и Румъния няма да промен ипозицията си дори и през лятото, когато всички критерии ще бъдат изпълнени. Тази година в Австрия са влезли 110 000 имигранти, от тях 75 000 изобщо не са били регистрирани в първата страна от ЕС, в която са влезли.

40% от мигрантите летят директно до Белград и от там проникват в Австрия през наземните граници. Една малка част от тях е избегнала оградите по угранската граница и са влезли в Австрия през Румъния. 60% от бежанците идват обаче през българско-турската граница и после през Сърбия.

„Ние имаме най-много молби за получаване на бежански статут на глава от населението и затова трябва да излъчим сигнал за помощ“, заяви Кернер.

Това няма общо с местните избори в Австрия, а просто граничната защита не функционира, заяви още той. Кернер също така настоява за България и Румъния да се решава в пакет.

След много силен натиск от страна на Хърватия Австрия в последния момент е склонила за приема на Загреб.