"Имаме всички шансове за догодина."

Така, след като в петък говореше за цинизъм, днес президентът Румен Радев в бодряшки тон коментира темата "Шенген" от Тирана, където е на среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.

По-рано през днешния ден дойде новината, че и Австрия няма да подкрепи България.

„В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа", каза Радев.

По думите му той продължавал да обсъжда темата "Шенген" и с двамата лидери (вероятно имайки предвид премиерите на Австрия и Нидерландия - бел. ред.).

"Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят съвет, апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, продължи той.

Според него било особено важно "този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа". 

„Имаме всички шансове догодина, и това го знам от двамата лидери, на страните, които все още са против, България да се присъедини към Шенген. Това до голяма степен зависи от нас. И от това как ще играем тази игра на терена на дипломацията без емоции, най-вече без емоции в България", твърди президентът.

Няма факти, че е произведен изстрел

Той коментира и журналистическото разследване на няколко авторитетни западни медии за ранен мигрант при стрелба на турско-българската граница в началото на октомври.  

„Върши се щателна проверка. Към момента от доказателствата е ясно, че имаме агресивно поведение от страна на мигранти, потрошен автомобил на „Гранична полици” и ранен български полицай при изпълнение на служебните му задължения. Нямаме факти, доказателства и данни че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант", каза Радев.

"Да няма лъжа"

"Да няма лъжа. Лъжата разбива политическата система и обществото." 

Така доста по-кратко отговори Радев днес на репликата на "Продължаваме промяната", че той връща мутрите във властта. Вчера той с много остър тон се отрече от ПП и обвини лидерите в "шарлатания".

България започва подготовка за сечене на евро

България започва подготовката за сечене на евромонети.

„Само преди минути в Брюксел бе подписан изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата. Президентът на еврогрупата и секретарят Валдис Домбровскис подписаха меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети”, съобщи Радев.

Според него това е признание за усилията на няколко правителства.

„Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебния кабинет да се справи с инфлацията. То пречупи тренда, признават се усилията за макрофинансова стабилност”, изтъкна държавният глава.