Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент инициира писмо до страните членки (Съвета) на ЕС с питане с какви мотиви може да бъде наложено вето на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Писмото е подписано от общо 73-ма евродепутати от всички парламентарни групи, включително от всички 17 български представители.

Въпросите в него са следните:

 1. Има ли прецедент при предишни разширявания на Шевген, когато страни членки на Съвета са искали допълнителна оценка, преди да гласуват решението?

 2. Има ли правно основание за обвързване на премахването на вътрешните граници и нивото на показателите в други области?

 3. Нарушава ли принципите на искреното сътрудничество една страна да бъде задължена носи пълна отговорност за прилагането на общата политика в определена сфера, като бъде лишена от съответните изгоди за неопределен период?

Писмото е огласено два дни преди заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Страните членки на ЕС трябва да решат за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Нидерландия реши да блокира само България. Днес пък Австрия обяви, че ще гласува против България и Румъния.