Американският техногигант Apple е подписал договор за закупуване на чипове, произведени в САЩ, съобщи главният изпълнителен директор Тим Кук.

Макар върху тях да има щампата "Made in America", производителят всъщност е TSMC, тайванският гигант в индустрията. Те инвестираха близо 40 млрд. в два завода в Аризона, първият от които ще отвори през 2024 г.

"Днес е само началото. Днес комбинираме експертизата на TSMC с несравнимата изобретателност на американските работници", коментира Кук.

За момента Apple все още произвеждат повечето си чипове в Тайван и Южна Корея, в партньорства с TSMC и Samsung.

Заводите на TSMC са субсидирани от американското правителство, един от политическите ходове на САЩ срещу Китай и в подкрепа на Тайван. Администрацията на Байдън се надява щампата "Made in America" да окуражи местните техногиганти да предпочетат TSMC, вместо китайските производители.

Американските фирми имат и допълнителна мотивация - ако Китай започне инвазия срещу Тайван, наличието на фабрики на американска земя няма да ги изправи пред тежък недостиг на чипове, какъвто имаше и по време на пандемията. Разбира се, на първо време фабриките на TSMC в САЩ ще произвеждат миниатюрно количество в сравнение с тези в Тайван.