„Никога няма да се съглася, че смъртта за родината е по-полезна за моята страна от живота за родината. Ето още една основна разлика между правото на държавата и на гражданина. Да застанем на страната на гражданина.“

Този призив отправи в Европейския парламент в Брюксел руският журналист Дмитрий Муратов, носител на Нобеловата награда за мир за 2021 г. Той участва в дискусията „Нова желязна завеса – ефектът върху правата на гражданите“, организирана от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и естонската евродепутатка Яна Тоом.  Според участниците ЕС не трябва да затваря границите си за всички руски граждани.

Муратов изпрати предварително записано видеопослание. Той не можа да дойде, тъй като днес московски съд гледа делото за закриването на в. „Новая газета“, чийто основател е журналистът.

Нобеловият лауреат започна с прогноза за времето:

„Тази нощ в Запорожие се очакват минус 7 (градуса - б.р.). В Лвов - минус 4. В Киев през нощта може да бъде минус 6. И от минус 5 до минус 7 в Чернигов. В Била Церква, където е родена моята и до днес жива майка .- ще бъде минус 5-минус 7.

Милиони хора в Украйна ще прекарат тази нощ без топлина, светлина, канализация. Няма да имат дори телефонни връзки и няма да могат да се сгреят взаимно. А правото на топло е право да си измиеш ръцете, да си свариш чай, каша. В края на краищата, това право на детето да спи върху своята възглавница в своята стая. Сега, в XXI век, в центъра на Европа, това стана едно от най-важните права на човека - правото на живот.“

Ако през 2020 и 2021 г. при обстрелите, извършени от украинските въоръжени сили в Донбас, са загинали от 8 до 12 души, както сочат данните на упълномощените по човешките права от самопровъзласилите се народни републики, днес броят им е над десетки хиляди, продължи Муратов.
И причината според него е, че интересите на управниците и на държавата отново са над правата на личността.

„Държавата отново претендира, че човекът трябва да даде за нея живота си. Държавата смята смъртта за дълг на човека към самия себе си“, изтъкна руският журналист.

Президентът Владимир Путин формулирал смъртта за родината като цел на среща с майки на воюващи и загинали в Украйна руски войници.

Ядрена война = 150 милиона тона пепел

„Но има още едно право. Това е правото на планетата Земя да оцелее въпреки присъствието на хората. Ако човечеството позволи да бъде натиснато копчето за ядрена война, то ще позволи еднократно да загинат повече хора, отколкото през цялата Втора световна война“, предупреди нобелистът.

И обрисува апокалиптична картина, при която 150 милиона тона пепел от изгорели гори, хора, къщи ще се издигнат и за известно време ще закрият Слънцето. В резултат вегетативният период на храните рязко ще се увеличи и ще настъпи глад. Няма да има реколта, а ще има неизбежна гибел от глад на 70-90 милиона души.

„Има ново право на човека – да живее на Земята. Геополитиката е срещу живота – ето новата реалност“, обобщи Дмитрий Муратов.

Той насочи вниманието си към украинските бежанци. И изтъкна, че тяхната история е най-трагичната история на нашето време.

Най-трагичната история на нашето време е тази на бежанците. Над 14 млн украинци напуснаха домовете си. Досега над 14 милиона украинци са напуснали домовете си. Това според Муратов е планирана реалност, конструиран ад.

„Идеолозите на агресията в Украйна са убедени, че Европа ще потъне в хаос при такова съвременно бягство. Че страните, приемащи бежанци, ще се уморят да споделят комфорта си. Че инфраструктурата няма да издържи, правителството ще падне, ще настъпи хаос, който ще се превърне в победа на диктаторите“, заяви Мупатов.

Хаосът трябва да бъде преборен и точно сега е време европейските ценности е не само да станат правни норми, но и да станат приложими не като юридически термини, а като всекидневни правила на човешкия живот.

Какъв е мениджмънтът на доброто и злото

„Злото има винаги отличен мениджмънт. Той е ефективен е. Такъв трябва да стане мениджмънтът на доброто, който никак не е добър. В момент, когато държавната власт е по-силна от правата на човека, всички диктатори в света гърмят шампанското“, категоричен бе журналистът.

След което разкритикува ЕС за това, че лишава от права всички руски граждани:

„Струва ли си да бъдат лишавани от права емигрантите, които бягат от Русия, за да не служат, за да не воюват, които не подкрепят войната? Може би трябва да спрем да повтаряме благите глупотевини, че те е трябвало да излязат на Червения площад, да превзета Кремъл и да свалят режима. Това е популистка предизборна лъжа. Диктаторските режими с техните армии и тайни служби не могат да бъдат победени от невъоръжени хора.“

Той припомни, че Европа е тъпчела Кремъл с пари и съответно със сила. Само на ден тя е плащала на Русия по 500-600 милиона евро за енергоносители.

„Тези, които бягат, ли са виновни? Там ли ги търсим“, попита Муратов.

И настоя, че свободните граници трябва да бъдат и за тези, които бягат от режимите. Затварянето на тези граници е само в полза на ястребите на войната.

Накрая Дмитрий Муратов припомни, че съвременната журналистика е антидот на войната. Той благодари на балтийските страни за помощта за колегите му, които правят медии в изгнание. Очевидно видеообръщението е записано преди Латвия да отнеме лиценза на руската телевизионна програма „Дожд“.

Организаторката – естонската евродепутатка Яна Тоом, също разкритикува властите в Рига за стъпката, като я нарече „не особено умна“. Но с горчивина сподели, че след като е изразила мнението си в туитър, е имало много злобни реакции.

Пример за толерантност пък даде френският евродепутат либерал Бернар Гета, който разказа историята на майка си. 13-годишна тя и семейството й били арестувани от германските окупатори, а след това живели на улицата. Майка му обаче винаги казвала, че трябва да бъдат мразени не всички германци, а всички нацисти. И след Втората световна война настояла да има германска детегледачка.