Президентът на ФИФА Джани Инфантино едва смогна да нахвали Световното в Катар - той вече го определи като "най-доброто на всички времена". А нивото на показания футбол е "най-високото", по думите му.

"Изгледал съм всички мачове и мога да кажа съвсем просто и съвсем ясно - това бе най-добрата групова фаза на Световно първенство в историята. Това е много обнадеждаващо за остатъка от турнира", каза Инфантино във видео, публикувано на официалната страница на ФИФА.

"Мачовете са от най-високо ниво и се провеждат на прекрасни стадиони. Това го знаехме отдавна. Но и феновете, които ги посещават, са невероятни. На всеки мач има по над 51 000 души средно. Всеки ден по улиците на Доха има 2,5 милиона души по няколко стотин хиляди по стадионите. Всички те празнуват заедно, подкрепят отборите си, създават фантастична атмосфера, има чудесни голове и изненадите следват една след друга", каза още швейцарецът.

"Вече няма големи и малки отбори. Нивото между всички е много изравнено. За пръв път отбори от всички континенти достигнаха до фазата на директните елиминации. Това показва, че футболът се превръща в глобален феномен", добави Инфантино.

Той разкри, че по данни на ФИФА до момента над 2 милиарда души са гледали мачовете по телевизията и е уверен, че до края на турнира тази цифра ще достигне рекорда от 5 млрд.

Как Инфантино лично отишъл в полицейски участък да помогне на прочут протестър

Италианският протестър, който нахлу на терена по време на мача между Португалия и Уругвай с флаг в цветовете на дъгата, призна за намеса от страна на президента на ФИФА Джани Инфантино, за да излезе от катарския затвор.

Марио Фери, както е името на човека, разказа пред агенция Ройтерс, че именно Инфантино се е намесил и е гарантирал за него, за да бъде освободен от властите в Доха.

Носещ синя тениска с послание "Спасете Украйна" отпред и "Уважение към иранските жени" на гърба, италианецът с прякора Фалко беше задържан от охраната на двубоя и отведен.

"Джани Инфантино е интелигентен човек! Фалко пък е свободен, няма проблеми в Катар", заяви Фери в интервю в платформата Zoom от дома си в Италия.

35-годишният мъж каза, че според него Инфантино, който е роден в Швейцария и е син на италиански имигранти, е искал да избегне дипломатически скандал или негативно медийно отразяване по време на Световното първенство и затова се намесил.

"Полицаите от Катар са истински джентълмени, много приятелски настроени. Попитаха ме дали искам вода, кафе, кроасан. Много дружелюбно отношение", каза още Фери. И допълва, че е бил в ареста за около половин час, когато в участъка се появил самият Инфантино.

"Дадох личните си документи на полицаите, чаках около 30 минути в ареста и тогава дойде самият Инфантино, за да ме освободи. Което стана на секундата. Много благороден човек", разказва Марио Фери.

И допълва, че Инфантино го е разпознал и от предишните му инвазии по терените - общо 11 на всякакви мачове, в това число и на предишните първенства на планетата през 2010-а и през 2014-а.

"И ме попита: "Защо го правиш? Катар е прекалено опасно място за тебе. Но аз имам план да ти помогна". И след това отиде да говори с някои важни хора в полицейската структура на Катар, а 30 минути по-късно бях свободен. Свободен, но помолен да си тръгна от страната и да не влизам на стадионите", продължава историята на Фери.

Той добави, че е прекарал около месец като доброволец в помощ на пострадали в украинската столица Киев през март тази година и гледката с ранени възрастни хора и малки деца от руската военна агресия е имала потресаващ ефект върху него.

"Помня всичко! Помня как децата бягаха от домовете си, които бяха поразени. Помня и как стари мъже и стари жени нямаше къде да отидат, нямаше вода или храна. Бях шокиран и хората в Западна Европа наистина нямат никаква идея какво се случва с едни мирни хора. Затова е толкова важно да спра войната", добавя италианецът.

Но напускането на Катар няма да го спре да протестира за каузи.

"Аз винаги ще се боря за един нов свят. Не искам война, защото страдат тези, които най-малко заслужават. Искам мирен свят и спокойни хора", завършва идеалистът.