ЕС смята да отреже изцяло достъпа на Русия до дронове, обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя представи деветия пакет от санкции срещу Кремъл заради агресията в Украйна. Комисията предлага пълна забрана на износа на двигатели на дронове за Русия, както и за всички трети страни като Иран, които биха могли да ги доставят на Русия.

ЕК предлага също така в санкционния списък да бъдат добавени още близо 200 лица и образувания. Сред тях са руските въоръжени сили, отделни военнослужещи и компании от отбранителната индустрия, но също така членове на Думата, Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии.

„Този списък включва ключови фигури, свързани с руските удари по цивилни и отвличането на украински деца в Русия, както и кражбите на украински селскостопански продукти“, изтъкна Фон дер Лайен.

Брюксел предлага налагането на санкции срещу още 3 руски банки, включително пълна забрана за трансакции за Общоруската банка за развитие на регионите (ВБРР).

Европа иска да наложи и нови контрол и ограничения на износа, най-вече на стоки с двойно предназначение. Сред тях са основни химикали и нервнопаралитични агенти, електроника, съставни части за информационни технологии - всичко, което може да бъде използвано от руската военна машина.

На прицел отново ще бъде взета руската пропагандна машина. Предвижда се спиране на излъчването на 4 канала и всички други платформи за разпространение.

Предложени са също така нови санкции срещу енергийния и минния сектор, включително за нови инвестиции в минното дело в Русия.

Деветият санкционен пакет допълва влязлата в сила на 5 декември забрана за вноса на руски петрол по море и световния ценови таван на петрола.

Новите санкции трябва да бъдат одобрени с пълно единодушие от страните членки (Съвета) на ЕС.