„Мисля, че България се представи много достойно“, отговори вътрешният министър Иван Демерджиев на въпрос дали приемането ни в Шенгенското пространство е било мисия невъзможна.

Той говори след днешното заседание на Съвет „Пръвосъдие и вътрешни работи“. България и Румъния останаха извън Шенген, а Хърватия ще се присъедини на 1 януари 2023 г., решиха страните членки.

„Самото заключение на Европейската комисия, докладите и становището на чешкото председателство показаха съвсем ясно, че България и Румъния отговарят на всички технически изискванията. Въпросът беше политически Две държави решиха друго. 25 държави ни подкрепиха, при това безрезервно и много прозорливо, смятайки, че това е правилното решение“, изтъкна Демерджиев.

България е позитивно настроена и ще работи в посока компромис, за да се съгласят двете резервирани държави. Макар министърът да не спомена имена, е известно, че става дума за Нидерландия и Австрия. Нидерландия блокира само нас, докато Австрия спря приемането и на България, и на Румъния.

„Всяка дата е ключова. Ще водим разговори. Първите опити са да ги приключим до края на годината“, отговори МВР-шефът, попитан дали има някакви дати за следващо решение.

Конкретни дати не са определяни, категоричен бе той.

И допълни, че Австрия е дала ясно да се разбере, че има механизми и компромиси, които би приела. България има редица предложения, включително за съвместни наряди по границата. Поканили сме австрийски представители да дойдат на нашата граница.

Същевременно Нидерландия не поставя такива изисквания. Просто с нея диалогът е по-труден, тъй като по думите на Демерджиев в позицията на тази страна „няма конструктивизъм“.

Само преди десет дни Демерджиев заяви пред български журналисти в Брюксел, че Австрия и Швеция не са против влизането на България в Шенген, а просто искат консултации с Комисията. (Швеция промени позицията си и ни подкрепи – б.р.)

„Те продължават да твърдят, че не са против нас. Имат изисквания, като тези на Австрия са конкретни. Твърдението на Австрия е, че Шенген не функционира, но за това не са виновни България и Румъния, но първо трябва да се пристъпи към поправяне на проблемите на Шенген и тогава да се пристъпи към приемане на тези страни“, отговори служебният министър на въпрос на Клуб Z.

Докато Нидерландия има конкретни претенции. Тя иска доклад по механизъм, който в България не съществува от 2019 г., допълни Демерджиев. По думите му Ниската земя „реферира“ към него, тъй като си има прекалено много свои проблеми, за да ни коментира.

„Този механизъм за България е приключил с последния доклад. Вече се изготвят доклади по хоризонталния механизъм за върховенството на закона във всички страни членки. И ние ще изготвим точно такъв доклад през 2023 г.“, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Според Демерджиев Австрия и Нидерландия нямат конкретни аргументи срещу нас. И това, че гласуват против приемането ни в Шенген, не значи, че са срещу нас.

В момента страната ни обмисля диалог, каза министърът, попитан дали обмисляме конкретни мерки срещу Нидерландия и Австрия. Когато се изчерпат средствата за конструктивен диалог, той ще каже какви ще бъдат следващите ни стъпки.

Илва Йохансон поздрави Хърватия и изрази разочарование, че България и Румъния няма да взязат в Шенген, и го споделя с гражданите на двете страни. Според нея София и Букурещ напълно заслужават да бъдат част от пространството за свободно движение.

Същевременно тя заяви, че е тъжна, че в такива случаи ЕС не демонстрира единство, което го прави по-слаб.

Йохансон е убедена, че влизането на двете държави в Шенген ще бъде постигнато през мандата на настоящата Комисия, който изтича през 2024 г.

„Заедно с моите колеги ще продължим да работим усилено, за да можем да приветстваме България и Румъния в Шенгенското семейство в близко бъдеще“, увери чешкият вътрешен министър Вит Ракушан, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Не е било възможно разделянето на България и Румъния, отговори Ракушан на журналистически въпрос. Причината е, че от правна гледна точка днес е имало две решения – едното за Хърватия, а другото за двете отхвърлени кандидатки.

„Разширяването на Шенген остава наш приоритет. Но наистина не знам дали страните членки са готови де проведат извънреден съвет до края на годината“, каза Ракушан в отговор на въпрос на Клуб Z на заключителната пресконференция.

Чехия обаче ще даде най-доброто от себе си до края на председателството, което приключва на 31 декември. Дотогава Прага ще продължи да действа. Това означава, че тя ще продължи да бъде в контакт и с Нидерландия, и с Австрия и ще се опита да започне диалог с тях.