Селекционерът на националния отбор на Хърватия по футбол Златко Далич иска днешният първи четвъртфинал на Световното срещу Бразилия от 17 часа да бъде изигран като финал. А неговият тим е готов да постигне първа победа над големия фаворит.

Далич сравни сблъсъка в петък с мача за трофея на Мондиал 2018 срещу Франция, загубен с 2:4 в Русия и добави, че неуспехите в предишните четири мача срещу "селесао“ не означават нищо.

„Вярвам, че този мач ще бъде най-тежкият. Мога да го сравня с финала срещу Франция на предишното Световно първенство. Страхотен съперник и голямо предизвикателство за нас! Имахме досега 11 мача на тези две световни първенства и загубихме един.

Искаше ми се този двубой да дойде малко по-късно, но животът е такъв. Хърватия е малка страна и се радва на успех на две световни първенства. Достигнахме до тази фаза, но сме амбицирани и не искаме да свършваме дотук“, каза Златко Далич.

Бразилия е сред най-вълнуващите отбори за гледане в Катар, докато Хърватия, с 18 нови играчи в сравнение с отбора от 2018 г., все още има какво да доказва, според Далич.

Само шепа ветерани от последната им кампания са включени този път, водени от 37-годишния капитан Лука Модрич.

„Има 18 нови играчи, които не са били на Световното през 2018 г. Имаме нужда от време, за да се развием и узреем. Успехът ни да бъдем сред осемте най-добри отбора е огромен. Новите момчета все още трябва да се докажат на Световното първенство и утре е добра възможност за тях да го направят. Ние искаме да постигнем повече и ако успеем да го направим, ще бъде грандиозно. Би било най-добре да стигнем отново поне до финал“, добави Далич.

„Изправяхме се срещу Бразилия няколко пъти и никога не спечелихме срещу тях. Надявам се, че можем да променим традицията. Най-великият мач на Световно първенство сега е пред нас. Те са едни от най-големите фаворити, винаги са фаворити, а с това, което демонстрираха тук, те заслужават това право. Трябва да изиграем най-добрия си мач и тогава имаме шанс. Не трябва да се задоволяваме с достигането на четвъртфиналите“, каза Лука Модрич.

Пеле вдъхновява всички в бразилския отбор и е пример за тях, каза на пресконференция старши треньорът на тима Тите.

На 2 декември Краля влезе в болница, след като през септември миналата година претърпя операция за отстраняване на тумор на дебелото черво.

"Всеки футболист в отбора пожелава здраве на Пеле. Той ни вдъхновява и е пример за нас", заяви Тите.

Селекционерът също обясни, че футболистите ще продължават да танцуват при отбелязването на гол на шампионата.

В двубоя от осминафиналите срещу Република Корея (4:1), след третото попадение на Ричарлисон, самият Тите танцува заедно с играчите. По този повод бившият капитан на “Манчестър Юнайтед” и на ирландския национален отбор по футбол Рой Кийн разкритикува треньора и заяви, че това е неуважение към съперника.

"Това не е неуважение от наша страна. Това е нашата култура. Много съжалявам, че някой не разбира и не знае това. Ще продължим да танцуваме и да празнуваме", отговори Тите.