С цитати от "бащата на правовата държава" Роберт фон Мол, Любен Каравелов и Васил Левски - така Иван Гешев гостува в "Панорама", макар и на запис.

Главният прокрор за пореден път изрази негодуванието си от неприемането ни в Шенген - особено, като за основна причина се изтъква липсата на правова държава. Напротив - самите Еврокомисия и Европарламентът са признали, че сме такава, защото са ни приели за членка, обяви той.

И посочи какво явно смята, че правят с нас откъм Запада:

"Вменяването на вина понякога може да представлява тактика за контрол, пасивна агресия и дори манипулация."

Но не виждал името на Иван Гешев посочно като причина за неуспеха, а как "вътрешно някой интерпертира обективните факти и обективната действителност". Така за пореден път посочи виновника за провала ни за невлизането - че "няма как да не уважаваш себе си, а да очакваш да те уважават другите".

"Чуждото не щем, но и нашето не даваме - цитира той Любен Кравелов. - Ние си искаме нашето", допоясни мисълта му Гешев.

Запитан за прословутата акция в президенството на 9 юли 2020 г., той повтори за пореден път, че това "в никакъв случай не трябва да влияе на работа на институциите" и не можело да позволим "някакви лични отношения" да влияят на живота на хората.

Все пак на въпроса – дали не съжалява за това влизане, отговори:

"Да съжалявам?!"

Гешев за пореден път поднесе своята формулировка - че тогава "останало впечатление за непремереност, но няма юридически проблем".

Запитан от Бойко Василев защо у нас все не хващат големите риби, той го увери:

"Никога не са били недосегаеми нито дребни риби, нито акули – работим спрямо всички лица по еднакъв начин!"

И не пропусна да заяви, че в момента с престъпността "се връщаме 12 години назад" - очевидно имайки предвид датата, когато се създават по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов спецпрокуратурата и спецсъдът.

Главният прокурор отново повтори, че те са безкмопромисни и не правят разлита дали е "някакъв стар или нов политик".

- Освен безкомпромисен дали сте безпристрастен? Може ли да бъде убедителна вашата решимост срещу корупцията, след като по "Магнитски" Васил Божков е обвинен, а Делян Пеевски не е обвинен - попита го Бойко Василев.

На това отговорът бе, че са посочени общо 6 човека от САЩ, а...

"Основният критерий е дали има доказателства. А за да се стигне до доказателства, следва някой да разкрие престъпление."

След което отново изтъкна, че пресътпление се разкрива от службите за сигурност и МВР. "А щом няма такива данни - не може да бъде обвинявана българската съдебна система".

"Истината е, че няма абсолютно никаква разлика – има еднакъв подход на българската съдебна власт – спазване на конституцията и законите на страната."

Той "не вижда проблем никой български прокурор да разследва когото и да е, включително депутата Пеевски". И веднага каза, че се надява, че не нарушаваме презупмпцията за невиновност. Каквато имал и депутатът Пеевски. Другото било "революционната целесъобразност".

Гешев нарече закона, придобил известност като "Магнитски", политически инструмент, който няма действие в ЕС (което проформа си е факт, б.р.). И нямал наказателно-правен ефект дори в САЩ, пламенно обяви главният прокурор. И повтори известното – че ние сме питали САЩ какви са им доказателствата, а пък те не ни казват.

Гешев философски обяви още, че "омраза струи от българското общество".

И отново отрече „"севластието на главния прокурор" (по израза на Бойко Василев). Такова нещо нямало. Дори той настоявал за правна реформа и за решаване на конкретни проблеми, но някои от парламентарните групи ги било страх. Освен това не разбирали от право.

А на въпроса - че често говори като политик рече, че "всеки имал правото да бъде емоционален".

Иначе с Бойко Борисов за последните години се е чувал 2-3 пъти, и то за празници, обяви събеседникът.

"Връзки и отношения извън закона и морала - аз такива не съм допускал", каза обвинтел №1.

А по повод - дали не се притеснява, че може да бъде цената на един политически компромис, скромно направи аналогия със себе си - че такива политически компромиси били събитията през 1917 г. и Народният съд.

Гешев в познатия си напоследък стил попита водещия правосъдната реформа "ще реши ли проблема с тока"... След което изреди още наркотиците, катастрофите и пр.

"Реформата трябва така да се случи, че да не наруши независимостта на българската прокуратура.

Аз не възприемам нещата лично. Аз ги възприемам професионално", каза той на друг въпрос.

Неговият идеал бил като на Левски: "Дела трябват, а не думи".