Шенген не е само национален интерес, той е и общоевропейски интерес, защото засяга икономическите, социалните права на европейските граждани, както и сигурността на Европа, коментира служебният министър-председател Гълъб Донев в предаването „Тази събота“ по бТВ. 

България не е "втора ръка" и не трябва да се възприема така, отбеляза още той. По думите му страната ни трябва да работи за това другите държави членки в ЕС много ясно и точно да разберат какъв е националният интерес на страната ни.

"Това, че България не получи на Съвет по правосъдие и вътрешни работи "да" за Шенген, не означава, че сме претърпели някакъв провал, ще работим до последно и съм сигурен, че България ще стане член на Шенгенското пространство", заяви Донев.

На въпрос за бойкот на Австрия и Нидерландия, които гласуваха против приемането на България в Шенген, служебният премиер каза, че бойкот е една доста силна дума и посочи, че бойкот в политиката изисква „малко по-друга култура“.

"Ние ще предприемем нашите дипломатически стъпки по отношение на продължаване на диалога с двете държави, които са резервирани", обясни още Донев. 

Убеден съм, че България е правова държава, каза той. Не бих казал, че България е корумпирана държава, има отделни практики, които се надявам органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за корупционни механизми и схеми, коментира служебният премиер. 

Гълъб Донев заяви също, че служебното правителство е свършило огромна работа, за да изпълни страната ни критериите за членство. Той не приема критиките на някои политически сили, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното, ние активизирахме работата, никаква работа не бе свършена от предходното редовно правителство, каза Донев. Разработихме нови законопроекти, разработихме мерки, които внесохме в Народното събрание. Очакваме парламентът да ги приеме, добави той. 

Нямам никакви забележки и към двамата министри – на вътрешните работи и на външните работи. Те свършиха огромна по обем работа, това, което се свърши през последните няколко дни, е безпрецедентно много – постоянни срещи с партньори от различни държави, заяви още Гълъб Донев във връзка с работата на служебния кабинет в подготовката ни за членство в Шенген.

Премиерът коментира и разследването на европейски медии, според което български гранични полицаи са стреляли по мигрант на българо-турската граница. По българската граница никога не е стреляно. Българските гранични полицаи знаят много добре правата, които имат.

"Гарантирам, че границата се пази по всички протоколи на ЕС", подчерта Донев.

Не бих казал, че президентът Румен Радев се меси в работата ми като служебен премиер, заяви Гълъб Донев в отговор на въпрос на водещата. Той добави, че с президента поддържат редовни контакти. Тези срещи са ежеседмични, проблемите, пред които е изправена държавата, са много.

Такова взаимодействие е съвсем нормално, това е нормалният тон в политиката и между властите. Но по никакъв начин не бих казал, че той се меси в решенията на правителството и на министрите, добави Донев.

По темата с първия мандат за правителство, връчен на проф. Николай Габровски, служебният премиер заяви, че България има нужда от правителство, което е експертно ориентирано.  Когато имаме ярки политически личности, които стоят начело, невинаги политиките, които се реализират, са тези, които вълнуват хората, смята той. По думите му, проф. Николай Габровски е човек с принципи и ако има съответен екип от експерти, спазващи етични норми, би имал успех като премиер.

Когато говорим за национална сигурност, трябва да се има предвид, че всички експерти са анализирали задълбочено темата. Всички рискове са анализирани и са оценени, каза Донев за гласуваната военна помощ, която страната ни ще предостави на Украйна. България няма просто така да си предоставя оръжия, с които разполага.

Ние на първо място ще гарантираме националната си сигурност, това го изисква и договорът ни с НАТО. Трябва да гарантираме първо собствения си суверенитет, това е ясно. Оръжието, което предоставяме на Украйна, ще се използва при обучение на украински войници, не при бойни действия, обясни той. По думите му това е поискано от украинската държава.