Поредната изненада на Световното е налице, нещо повече, беше написана цяла глава в историята на Световните първенства. Мароко стана първият африкански и арабски отбор, който достига полуфинал.

Това стана възможно с победата на мароканците с 1:0 над Португалия в четвъртфинал. Юсеф Ен-Несири реализира с глава в 42-ата минута. 

Мароко чака Франция или Англия, а иберийците последваха съдбата на други фаворити в елиминациите като Испания и Бразилия.

Африканският отбор шокира футболния свят с може би най-голямата изненада до момента на Световното. Преди днешния мач той елиминира Испания, а излезе от група с Хърватия, Белгия и Канада. И до момента никой не е отбелязал гол във вратата на Ясин Буну, освен автогола на Наим Агер в мача с канадците.

Кристиано Роналдо отново се прибра в съблекалнята разочарован, като този път в очите му имаше и сълзи.

Очаквано Португалия започна по-активно мача и още в 4-ата минута създаде първото положение пред вратаря Буну, който спаси удара на Жоао Феликс. След това още няколко пъти имаше напрежение пред вратата на Мароко до 20-ата минута, но и бъдещият полуфиналист използваше възможности да пренесе събитията пред Диого Коща. 

В 42-ата грешка на вратаря Диого Коща стана причина Мароко да излезе напред в резултата. Той не се ориентира добре при центриране от ляво на Атия-Алла, тръгна да излиза, но се размина с топката, удари се в съотборника си Рубен Диаш, а за Ен-Несири не беше трудно с глава да насочи топката в мрежата.

В следващата атака Португалия можеше да се възползва пък от неразчетена изява на вратаря Буну, а Бруно Фернандеш опита да центрира, топката изненада стража и се отби в напречната греда.

Второто полувреме започна с нова грешка на вратаря на португалците, който отби неумело балонно центриране след рикошет в Джавад ел Ямик и по чудо кълбото не се спря в мрежата.

Селекционерът им Фернандо Сантош реагира веднага и пусна на терена звездата Кристиано Роналдо и Жоао Кансело. Така Роналдо записа своя мач номер 196 в националния отбор. Твърди се, че може да му е последен, макар че е по-вероятно да продължи да играе.

Натискът на португалците се увеличаваше и най-напред Гонсало Рамош с глава от чудесна позиция не успя да насочи в очертанията на вратата след подаване на Бруно Фернандеш. Само след още 6 минути Фернандеш получи топката на границата на наказателното поле, но изстрелът му профуча над гредата.

В 83-ата минута Ясин Буну спаси вратата си от сигурен гол, след като Жоао Феликс стреля фалцово след асистенция на Роналдо. В следващите минути португалците продължиха да владеят топката и да опитват центрирания.

В 90-ата минута при контраатака топката попадна в Кристиано Роналдо, той стреля, но Буну спаси без големи трудности. В 7-ата мин. на добавеното време Рафаел Леао успя да центрира и сложи топката на главата на ветерана Пепе, който обаче я изпрати в аут край гредата.

Така Мароко прекърши мечтата на още един голям отбор.