На всички онези, които си позволяват да говорят от името на ДПС, заявявам, че решението как Движението ще постъпи спрямо предложения от проф. Николай Габровски кабинет ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро (ЦОБ). То заседава във вторник. Това заяви в неделя лидерът на партията Мустафа Карадайъ, цитиран в съобщение на пресцентъра на ДПС.

"Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме: подкрепата на ДПС зависи от приоритетите на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав", отбелязва Карадайъ. 

"Всякакви мнения на партии и партийци до решението на ЦОБ на ДПС са откровени лъжи и манипулации с оглед собственото им оцеляване", подчертава още той.

По-рано в неделя депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков изрази мнение пред БНТ, че проектокабинетът "Габровски", който ще бъде предложен с мандата на ГЕРБ, може да разчита на подкрепата на ДПС. В неговата интерпретация от движението казали, че ще подкрепят правителството, той обаче не уточни кога е станало това.

Габровски се срещна с ДПС в петък, 9 декември. Те разговаряха за приоритети пред страната и възможностите за излъчване на редовен кабинет, разбра се, че гледат "напълно в едно посока", но от ДПС не дойде категорична позиция дали ще даде подкрепата си.

В понеделник сутрин президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 Николай Габровски, на когото преди седмица бе връчен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.