"Няколко разговора имах с г-н Доган, преди да подам оставката. Заявих му, че ще подам оставка - той не беше съгласен. 3-4 пъти сме говорили...

Той не беше съгласен, но аз вече бях решил!"

Това обяви тази сутрин пред БНТ Мустафа Карадайъ в първо интервю, след като на 7 ноември 2023 г. обяви във фейсбук, че си подава оставката от председателския пост.

Той не само не доизкара мандата, а дори не дочакал конференцията, а си подал оставката доста преди конференцията на Движението, не за друго, а за да е ясно, че няма да е кандидат, да "не е на терен и да има време за един сериозен дебат“. Не ходел дори на работа в парламента, защото "този терен е също политически терен".

Дългогодишният председател скромно изреди биографията си - освен два мандата лидер, преди това бил 2 мандата секретар на партията, още по-преди бил 2 мандата председател на младежката организация.

"Аз съм в централата на ДПС от 1996 година, от предварителните избори – Желю Желев - Петър Стянов (тук очевидно допусна грешка).

Формално съм в ДПС от 1991 г., от учредяването на академичните структури тука -  в Студентски град в София. Но практически - от 1990 г.

Сред заслугите си изреди, че ДПС тогава е имало 26 депутати - сега са 36. Кметове на общини на Движението са скочили от 34 на 38-39, а общо ако броят и местата с коалиционни партньори - около 50 кметове на общини.

Човек амортизира с времето. В мене, както виждате, има и натрупана умора от партийната ми битност", обърна се той към водещия Георги Любенов (макар че не стана ясно по какво се вижда).

И още - получавало се така, че „има едно ново поколение по-млади политици, които се позиционират на изборни длъжности в партията". 

"Те имат своята амбиция и те трябва да имат този шанс за развитие. Когато един като мен много дълго се застои, къде отива амбицията на следващите поколения", риторично запита той.

Карадайъ призна обаче, че от друга страна на много места редовите депесари и местните стуркури залагат на сигурност, на познатото, на изпитаното.

Но имало и ново поколение депесари - "много нетърпеливи да си реализират амбициите, дори комерсиални, мога да кажа".

А пък той самият се опитвал "да не е на терен", за да не бъде процесът по избор на негов наследник крив.

"Почти всеки ден ние се виждаме и с г-н Доган, и с г-н Пеевски", каза още председателят в оставка.

Ходел и в централата на работа. Той призна, че е много близо до истината дали Делян Пеевски е пример за един от споменатите новите нетърпеливи политици, а схемата на Доган - да са съпредседатели с Джевдет Чакъров, по-скоро я одобрява.

Той хем одобрява мнението на Доган, че има опасност Движението да се превърне в корпорация, хем не каза кои лица и структури го превръщат в такава - не трябвало да се персонализира.

"Не само д-р Доган, а и други хора го виждаМЕ - натърти. -

В някои от структурите, в някои от регионите се работи само срещу финансиране. А и само това се чака! Това не е явление само за ДПС и в ДПС.

Притеснителното е това да не се превърне в основен прицип", заключи Карадайъ.

Имало финансиране - работи се, няма - не се работи. Но в ДПС имали сила да си го кажат.

На директния въпрос - участва ли ДПС в сглобката, той каза: "ДПС подкрепя". Но реалностите били такива, че не искат министри.

И още:

"ДПС няма стратегическа цел да е първа политическа сила, такива са геополитическите реалности. Може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила", каза още Мустафа Карадайъ.

Отрече с усмивка Движението да има "сателити" в парламента, които го обслужват.

На питането какво става с него след конференцията на ДПС през февруари, например - посланик в Турция или евродепутат, политикът отговори:

"Благодаря. Благодаря на загрижените за моето бъдеще."