Доц. Атанас Мангъров не е нарушил етичните и морални норми с някои от публичните си твърдения за пандемията и ваксините срещу COVID-19. Това става ясно от решение на Столичната лекарска колегия (СЛК), изпратено до Българския лекарски съюз.

Гуруто на антиваксърите имаше множество скандални, неверни и ненаучни изказвания в последните над две години, но основното, заради което бе сезирана Етичната комисия на СЛК, бе твърдение в ефира на една от националните телевизии от началото на тази година.

"564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани", заяви тогава специалистът по инфекциозни болести.

След изказването му започна както прокурорска проверка, така и проверка от Етичната комисия на СЛК. Софийска районна прокуратура обаче реши, че ще прекрати производството, тъй като "няма как становището на едно лице да всява тревога и паника". 

Според държавното обвинение не може "категорично да се приеме, че казаното от доц. Мангъров е абсолютно невярно, защото дори МЗ не може да категорично да заяви, че ваксинираните лица не са починали в резултат на поставяне на ковид ваксина – такива изследвания не са правени."

Макар моментално Министерство на здравеопазването да излезе с позиция, че няма нито един случай в България, доказано предизвикан от ваксина.

Етичната комисия на СЛК е приела заключенията на прокуратурата. Медиците, председателствани от доц. Йорданка Узунова, педиатър в болница "Лозенец", също така смятат, че Мангъров не е нарушил етичните норми.

Припомняме, че до момента над 38 хил. българи са починали от COVID-19 - мнозинството от тях неваксинирани. България остана държавата с най-малък брой ваксинирани от населението в Европейския съюз, и е шампион по смъртност от вируса на глава на населението не само в Европа, но и на световно ниво - като по тази мярка ни надминава само Перу.

Атанас Мангъров бе сред ключовите лица, отговорни за разпространяване на дезинформация по време на пандемията, като получаваше многократно възможност да изказва своите тези, оборени от мнозинството лекари по света, от ефира на национални телевизии и медии. В последната година инфекционистът се опита да влезе в политиката, първо с АБВ, а после като независим експерт на "Възраждане".