Журналисти се нахвърлиха с викове срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради „Катаргейт“.

Това стана днес по обед. Вместо редовния ежедневен брифинг имаше пресконференция на Фон дер Лайен и генералния директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. Темата бе за газовите доставки през 2023 г. и подготовката за следващата зима.

Въпреки това журналистите зададоха въпроси и за ареста на зам.-председателя на Европейския парламент Ева Кайли и още няколко души. Групата е задържана по подозрение в корупция и получаване на пари и подаръци, за да прокарва в ЕП интересите на Катар непосредствено преди провеждащото се там световно първенство по футбол.

Въпросите бяха свързани с изказвания не евродепутати и дори на зам.-председателя на ЕК Маргаритис Схинас, в които те хвалят емирството за реформите в трудовото законодателство. Похвалите са изказани въпреки известните многобройни смъртни случаи сред чуждестранни работници, строящи стадионите за първенството.

„Работим с Катар по глобални въпроси като климатичните промени, по регионални въпроси като мира и сигурността в Близкия изток и Афганистан и по двустранни въпроси като диверсификация на зависимостта от руските изкопаеми горива“, започна Урсула фон дер Лайен.

По думите й ЕС продължава да изказва на глас забележките си, ако има проблеми като нарушаването на човешките права.

Този отговор явно не задоволи журналистите.

Фон дер Лайен изтъкна, че институциите на ЕС трябва да работят по най-високите изисквания за почтеност и независимост.

„Обвиненията (срещу Ева Кайли – б.р.) са много сериозни и тревожни. Става въпрос за доверието на хората в институциите. То изисква възможно най-високите стандарти на независимост и почтеност”, заяви тя.

И допълни, че за ЕК е много важно не само да има силни правила, но те да са за всички институции, за да не бъдат позволявани никакви изключения. Председателят припомни, че още през март е предложила да се създаде етична служба за всички евроинституции.

На въпрос проверява ли Комисията Маргаритис Схинас заради установени случаи на открита подкрепа за Катар Фон дер Лайен поясни, че се проверява регистърът на ЕК за срещите на еврокомисарите и техните представители. Тя обеща институцията да реагира при откриването на нова информация.

Говорителят на ЕК Дана Спинант се намеси с думите, че пресконференцията трябва да завърши, защото предстои технически брифинг. Това вбеси част от журналистите, които се развикаха.

„За контактите на белгийските власти с ЕК трябва да попитам кабинета ми. Това е много ясен въпрос, не мога сега да отговоря“, каза Фон дер Лайен и така пресконференцията приключи.