Бойко Борисов не е искал да се прави партиен кабинет, а да има "отдръпване" на ГЕРБ - експертен кабинет като едно "работещо решение". Това заяви кандидатът за премиер с мандата на ГЕРБ проф. Николай Габровски в ефира на бТВ днес, часове след като представи своя кабинет. Третият мандат, ако се стигне до него - трябва да е с нова номинация за министър-председател.

"Някои ги познавам лично, някои ги познавам от доста отдавна, някои ги срещнах сега. Изборът беше доста труден", заяви той по повод екипа си от кандидат-министри.

На няколко въпроса от страна на водещата Цветанка Ризова как ги е избирал, той призна, че е получавал съвети и от ГЕРБ за някои кадри - по-точно от Томислав Дончев. За други пък използвал други свои връзки - и щом чуел няколко пъти едно и също име, се срещал с тях.

"Ако искате да решите един проблем, обикновено попадат няколко имена" - посочи Габровски. Използвал и познати, като чуе няколко пъти едно и също име, срещал се с тях, звънял им лично.

"Има и други източници. Тайни са, защото е политическа ситуацията, не искам на никого да създавам дискомфорт. Бяха от различни политически сили", добави той.

Проф. Габровски отбеляза, че досега е бил канен много пъти от различни партии, но винаги е считал, че е най-полезен в операционната. Но сегашният момент бил различен:

"На България й предстои да предприеме изключително важни неща. Повтаряме едно и също с доста голяма упоритост и има едни и същи резултати. Виждаме, че ако продължим в посока повтаряемост на избори - защото аз съм убеден, че ако има през март, няма да доведат към нещо различно, страната ще тръгне по една спирала надолу, последиците от която много ме плашат."

Никой не бил 100% без петна, ако е жив и работещ човек, но той е уверен, че е избрал правилните експерти, които могат веднага да започнат да работят. На обвиненията, че това е кабинет на "Борисов, Радев, Пеевски", отбеляза:

"Не знам как точно е генезисът на тази комбинация при условие че, смея да твърдя, част от хората, които споменавате, са в доста тежък конфликт от доста време. Не звучи реално това."

Габровски не пропусна да отбележи, че е важно да се продължи със съдебната реформа и антикорупционните реформи, за което имал и позитивен диалог с "Демократична България". 

Според него шансът е в първия мандат - и ако се стигне до опит за кабинет с втори или трети, "ще почнат едни пазарлъци, партийни совалки...".

"Няма как да проработи по същия начин, няма как да получа свободата, която имах сега в своя избор", отбеляза професорът на въпрос би ли бил кандидат-премиер и с третия мандат.

За това нстоя Борисов, както и негови депутати в медийните си изяви този уикенд.

Габровски даде своето мнение защо не сме приети в Шенген:

"Не сме си оправили къщата. Не може 4 пъти да се явяваме на избори, политическата криза е причината."

А проблемът с върховенството на закона не можел да се реши без работещ парламент, както и другите приоритети на неговия кабинет - Плана за възстановяване, бюджета, инфлацията, и пр.