ЕС санкционира днес още 24 лица и 5 образувания от Иран, съобщи върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

20 души и 1 образувание са наказани в рамките на съществуващия санкционен режим срещу Ислямската република. Причина са жестоките репресии срещу протестиращите заради смъртта на активистката Махса Амини, както и екзекуцията (някои от тях публични) на осъдени на смърт демонстранти.

По 4 лица и образувания са санкционирани заради подкопаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Те са замесени в разработването и изпращането на дронове в Русия. С тях са извършени атаки срещу цивилни и други обекти в Украйна.

Брюксел одобрява за първи път от 2019 г. насам такъв пакет от ограничителни мерки срещу Техеран.

Заседанието на вътрешните министри продължи 10 часа. Денят бе дълъг, но продуктивен, отбеляза Борел.

Страните членки на ЕС се споразумяха да увеличат финансовия таван на Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ) с още 2 милиарда евро за 2023 г. Това е важен инструмент за подпомагане на Украйна и едновременно на отбранителната политика на Съюза.

Министрите се разбраха също така, че в случай на необходимост този таван може да бъде увеличен с още 3,5 милиарда евро. И това е почти двойно повече от първоначалния бюджет на Механизма.

На Съвета бе обсъден и деветият пакет санкции срещу Русия заради ескалацията на агресията срещу Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е информирал колегите си как Русия превръща студа и зимата в оръжие.

„Знаем, че само в Одеса 1,5 милиона души са без ток след атаки с дронове от Русия. Там е около 0 градуса по Целзий. Ясно е, че Путин се опитва да подчини украинския народ чрез замръзване, като умишлено  лишава милиони хора от вода, ток и отопление. Това може да бъде наречено наричаме престъпления срещу човечеството. Да хвърлиш милиони хора в студ и тъмнина е военно престъпление“, категоричен бе дипломат номер 1 на Европа.

Страните членки не постигнаха споразумение за деветия пакет от санкции срещу Русия. Но Борел се надява това да се случи тази седмица. 

Одобрени са обаче индивидуални санкции срещу близо 200 души и образувания. Борел обеща, че тези мерки ще ударят тежко отбранителния сектор на Русия, армията, хора от Думата и Съвета на федерацията, както и от съдебната система.

На мушката са лица, отговорни за разграбването на украинсокто жито и депортацията на украински граждани, най-вече деца.

Клуб Z попита Жозеп Борел дали в пакета са предвидени санкции срещу партии в страни от ЕС, които поддържат тесни контакти с „Единна Русия“ и другите представени в парламента в Москва партии.

„Не“, бе краткият лаконичен отговор на върховния представител.

Външните министри се споразумяха и за няколко стъпки за намаляването на напрежението в Северно Косово. За региона ще замине специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак. Това ще стане преди Европейския съвет в Брюксел, който започва на 15 декември.

Напрежението там се повиши особено през последните дни. Атакувана бе дори мисията на ЕС.

„Барикадите трябва да бъдат махнати. Спокойствието трябва да бъде възстановено“, настоя Борел.

Той поискал от страните членки да бъдат готови да изпратят допълнителни подкрепления за Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово, известна като EULEX. Много от тях са се съгласили и проявили готовност.