Не, по Коледа не стават чудеса що се отнася до българския политически живот – правителство няма да има. Което не пречи да има политически "съспенс", подхранван от сутрин до вечер в телевизионните студия от партийните говорители. "Сега всеки ден, всеки час има мат'риал" - кои са министрите в кабинета "Габровски", кой ги избра, кой ще ги подкрепи, ще има ли игри с кворума, ще бъде ли той кандидат-премиер и в третия мандат, ама само той ли ще е кандидат или всичките му министри; "Продължаваме промяната" ще опита ли изобщо да реализира своя, защото днес опитва, утре не; кой ще избере Радев за третия, а междувременно вето на изборните промени дали ще наложи.

Всичко е ексклузивно, понякога патетично, а като се отпуснат зрителите, става и конспиративно.

Ще ходим ли пак на избори се питат те, безсилни да се ориентират в тази джунгла от надвикващи се "говорещи глави" и паралелно развиващи се сюжети. Краткият отговор е "много вероятно да". Но ето един малък ориентир за това кой каква игра играе в тези процеси:

Два месеца ГЕРБ не даваше индикации, че работи за търсене на подкрепа за първия мандат. Фокусира се върху няколко неща – а) да няма добро решение, гласувано в парламента, което да не е предложила или подкрепила тя, б) да наложи хартията в изборния процес и да осакати машината, в) да срива авторитета конкретно на ПП – не на кабинета "Петков" като съставни части, тоест и БСП, и "Демократична България" и "Има такъв народ", а конкретно на Кирил Петков и Асен Василев. В тази "заготовка" за бъдещите събития активно участва и президентът Румен Радев с неговите "шарлатании", казано по адрес на "Промяната", и с цялостното творчество на служебното правителство.

Защо са нужни всички тези съвместни усилия? Защото те са "Депозит "Нови избори". След като каквото и да прави ГЕРБ, тя остава все така неприемлив партньор, доверието в опонента трябва да бъде овреме сринато, а това в партията на Борисов - повдигнато.

И тук стигаме до умело изиграния за пред зрителите ход с проф. Николай Габровски, който идваше да покаже, че "българският Меси" толкова много иска да има правителство, че е готов на най-голямата саможертва – да лиши държавата от себе си. По-важната цел обаче е отново свързана с ПП – да удари по партията, която тъкмо се бе отказала да предлага свой кабинет заради силовата промяна на изборните правила. "Опитах, отдръпнах се, положих всички усилия, професор като слънце им дадох! Той кабинет като слънце им предложи! И те пак не искат. И не само не искат да подкрепят експертно правителство, ами и усилие за собствено не правят. Сиреч, искат само да отидем на избори, които ще произведат същият резултат. Аматьори!" - горе-долу така би прозвучал Бойко Борисов сега.

Дали от ПП са осъзнали, че имиджово трябва да отвърнат с реципрочни усилия за съставяне на кабинет, засега остава неясно, защото всеки ден оттам идват разнопосочни сигнали. Но е факт, че бяха умело вкарани от ГЕРБ в разговора за вината, ако пак ще ходим на избори.

А всъщност партията на Борисов е в пълна кондиция за предсрочен вот. Тя продължава да управлява (с Румен Радев), въпреки че от две години не е на власт. Масово кметовете са нейни, общинските съвети са нейни, местните администрации са нейни, регулаторните органи са с несменени от нейното време състави, вътрешният министър е на Радев, като апропо, тези дни МВР и прокуратурата на Гешев (която разкриваше купен вот само и единствено от Васил Божков и от никой друг) се държат като млада влюбена двойка. ГЕРБ има непоклатим твърд електорат и на този етап и само и той й стига пак да е първа политическа сила. А с връщането на хартията, може и да покачи резултат.

Борисов няма нужда от игри с кворума, каквито спекулации се появиха. Не че партията му няма традиция в "купуването" на депутати, започнала още със съмнителните разпади на парламентарните групи на РЗС и "Атака", но днес е различно. Ако 11 народни представители мистериозно се разболеят, за да мине кабинетът "Габровски", то правителството на ГЕРБ ще изглежда избрано по милост, партиите, подсигурили вота – завинаги дискредитирани (подобно на "златния пръст" за Орешарски - Волен Сидеров), ще се търсят плаващи мнозинства по всеки въпрос, а това само по себе си е предпоставка за задкулисие. Така че не, тази конспирация е несъстоятелна. Още повече, че основният заподозрян за договорка е "Възраждане" - партия дългосрочен проект и с потенциал за растеж, че да се погребе сега.

Трудно можем да си представим и сурогатно износване на кабинета "Габровски" с третия мандат. Да, заподозряна тук като "майка" е "Български възход", а като партия, която би подкрепила - БСП - заради последната й възможност да се прикачи към някаква власт. Кой ще носи отговорността за бебето обаче? Габровски, Борисов, Стефан Янев, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ? И каква обществена легитимност ще има еднин такъв кабинет.

ПП и ДБ вероятно все пак ще положат усилие - за да отвърнат на предизвикателството на ГЕРБ за това кой ще носи вината, но то ще е също толкова обречено колкото първото. А процентът на вероятност за успешен трети мандат клони към нула, даже не към 38 (по Томислав Дончев). 

По Коледа може и да не стават чудеса, но по Нова година стават - НДСВ възкръсва през януари и ще се яви на следващи избори, стана ясно вчера. Случайност? Или политинжинерингът се готви за нов вот с нова "патерица", която да събере малко от дестабилизирания електорат на "Промяната"?