Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер е разговарял с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по въпросите за предоставяне на бежански статут на мигрантите - една от темите на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел. 

Според информация, с която вестникът разполага, Австрия ще постави на срещата пет изисквания, които неотложно трябва да бъдат изпълнени на европейско равнище. Ето кои са исканията на Австрия, пише австрийският вестник „Кроне“, цитиран от БТА.

Европейската комисия трябва да отговаря за полицейските части в чужбина, специализирани в борбата с незаконната миграция. Освен това тя трябва да засили подкрепата си за държавите, които са външна граница на Европейския съюз при охраняване на границата. Това се отнася особено за финансовата помощ за бъдещи инфраструктурни проекти (например за изграждане на оградата по границата на България с Турция), пише в статията.

Европейската комисия трябва да възложи разработката на „директива за репатриране“ на мигрантите, на които е отказан бежански статут.

Друго изискване е да се предвиди възможност за получаването на бежански статут в трети страни -  модел, който прилагат Дания и Великобритания.

Четвъртото изискване от страна на Виена е статутът на лице под закрила  да се отнема по-лесно на лицата, извършили закононарушения.

Петото искане е ЕК да организира и финансира пилотен проект за бърза процедура за даване на бежански статут на кандидатите още на външна граница на ЕС.

Федералното правителство вече е предприело редица мерки, които гарантират действието на „спирачка на бежанския поток“ и намаляването на бежанския натиск върху Австрия, са подчертали осведомени лица пред „Кроне“ в навечерието на срещата на върха. Отново е била споменато сътрудничеството със сръбския президент Александър Вучич, по силата на което вече е прекратен безвизовият режим за пристигащите в Сърбия тунизийци, а в  края на годината това ще се случи и за пристигащите в Сърбия индийци. Съобщава се и за „Операция фокс“, която се провежда между полицейски части на Австрия и на Унгария с цел да се предотвратява влизането на незаконни мигранти в Австрия.