"ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани, но това явно не е печелившият ход."

Така президентът Румен Радев коментира в сряда решението на Народното събрание да отхвърли проектоправителството с премиер Николай Габровски, предложено с първия мандат на ГЕРБ.

„Правителството „Габровски” има много добри експерти и важни приоритети, но липсват политическата физиономия и политическата отговорност. Това правителство се явява посредник между партия ГЕРБ и българските гражданите. Не е сега моментът да гледаме посредници, хората искат да видят ясна политическа отговорност”, добави той.

По думите му претенцията за власт трябва да върви и с политическа отговорност.

"Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения към тях", продължи още Радев на въпрос как ще отговори, че предложеният кабинет е бил на Борисов, Пеевски и Радев. 

След като имало в този състав министър от коалиционното правителство от ПП (Драгомир Заков-бел-ред.), означало ли това, че то е на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната" добави той.

Радев реши и по собствено желание да коментира темата, която в момента се насаждала от политици, че "има еднолична президентска власт", не приемал това.

"Народните представители, които са се клели в Конституцията, нека се ръководят от нея и да не я нарушават. Няма еднолична президентска власт, има неспособност на партиите да съставят правителство. Конституцията много ясно казва, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство. Това е конституционно определен инструмент и всеки, който говори противното, застава против Конституцията и руши доверието в нея и в собствената си политическа партия", обяви Радев, чиито служебни правителства в последните две години управляват по-дълго, отколкото редовен кабинет.

Той даде и кратка аргументация защо е наложил вето (очаквано) на Изборния кодекс.

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите  недостатъци на нашия изборен процес - недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали и контролираният вот. Не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване. То вече не е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина. На практика е също гласуване с хартиена бюлетина, само че тя не е отпечатана от печатница, а от принтера на машина. Не мога да приема, че поставят партиите при различни условия - само преодолелите четири процента имат достъп до машинния вот. Този закон допуска и разкриването на тайната на вота. Не мога да допусна, че се стеснява участието на българите зад граница и че от нашия правен мир изчезва дистанционно електронно гласуване."

"Защо не ме питате кога най-сетне ще се приемат важните закони от Плана за възстановяване и развитие?"

Така той отговори на въпрос кога ще връчи втория мандат.

"Много е важно да има ясен календар на българския парламент как смята да движи законодателната дейност оттук нататък", каза още президентът от Брюксел.