Категорично не - БСП няма да се откаже от промените в Изборния кодекс с наложеното от президента Румен Радев вето на част от текстовете, приети от "Хартиената коалиция".

Заявката е на лидерката на партията Корнелия Нинова, като в добавка тя дори разкритикува като част от мотивите на Радев да върне закона. 

Непроменена остават позициите и на ГЕРБ, и на ДПС.

"Няма да променим нищо в позицията, която досега сме изразявали", даде заявка Нинова.

"Не приемаме тези мотиви, не звучи сериозно, например, че не бива да се дава право на избор на българските граждани как да гласуват, а правото на избор било за кого да гласуват. Ние сме за свободата на избор", заяви още тя. Но не можа да даде отговор защо левицата стои на това машините да останат "принтери" като машинният протокол не се зачита, както бе допреди измененията.

Присмя се на мотива, че ще се наруши тайната на вота като се гласува зад параван (по отношение на избирателите, които искат да упражнят право на вот с хартиена бюлетина). Сега се гласува с параван с машина - посочи Нинова.

"Има достатъчно мнозинство ветото да не бъде уважено", коментира и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Неофициално и от Движението споделят, че няма никакъв повод да променят позицията си.

Основно държавният глава по същество наложи вето на текстовете, с които бе върната хартията в големите секции (над 9000 на брой), на изцяло ръчното броене - и на разписките от машините, и на хартиените бюлетини, като не се взима предвид машинния протокол, на това, че кодът за машините ще се предоставя само на партиите, минали 4-процентната бариера за влизане в парламента, на елиминирането на експеримента електронно гласуване и др.

Според правилника за дейността на Народното събрание председателят съобщава на първото заседание на Народното събрание за постъпването на указа на президента за ветото. В тридневен срок от постъпването възлага на водещата комисия да докладва пред народните представители указа и мотивите към него.

Върнатият за ново обсъждане закон се включва в дневния ред на Народното събрание в 15-дневен срок от постъпването на указа, т.е. до 29 декември в случая, но се очаква това да стане още другата седмица.

Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. Т.е. с поне 121 гласа, с каквито ГЕРБ, БСП и ДПС разполагат.

Ако законът не получи такова мнозинство и са оспорени само отделни текстове от него, те се гласуват текст по текст. Но както е известно, мнозинство има и няма индикации да се промени и една запетая от приетите вече от "Хартиената коалиция" текстове.

Това обаче не попречи на "Продължаваме промяната" пак да постави Изборния кодекс в центъра на подкрепата за правителство с нейния мандат. ПП и "Демократична България" вече веднъж призоваха трите партии вносителки на спорните промени да се откажат от тях - като тест за наличието на мнозинство в парламента, подкрепящо кабинет на ПП. Те обаче не само не го направиха, но и пришпориха разглеждането на текстовете.

Днес ПП и ДБ обявиха, че не са се отказали от това да опитат да съставят правителство на малцинството.

"Ветото върху Изборния кодекс дава възможност парламентарните сили да отворим дискусия как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат", заяви Гюров.

И пак призова за нарочна комисия, която да обсъди спокойно промени в Кодекса.