Полша отказа снощи да подкрепи пакет, предвиждащ отпускането на помощ от ЕС за Украйна в размер на 18 милиарда евро и две решения за Унгария, предаде „Политико“. Днес обаче поляците се отказаха от съпротивата си и пакетът мина.

Причината за обструкциите бяха опасенията на Варшава заради плановете за въвеждане на минимален корпоративен данък от 15% за международните корпорации с годишен оборот над €750 млн.

Пакетът се състои от помощта за Украйна, националния план за възстановяване на Унгария, решението да бъдат замразени еврофондове за Будапеща в размер на 6,3 милиарда евро и данъчната реформа. Този пакет бе насрочен за приемане вчера. Крайният срок - 17 часа брюкселско време (18 ч българско), бе удължен до 20 ч брюкселско време (19 ч българско) по искане на Полша. След като и този срок изтече чешкият премиер Петр Фиала, чиято страна председателства ЕС, направи опит в последния момент да умилостиви полския си колега Матеуш Моравецки.

Пак нищо не се получи и се очакваше днес Варшава да засили напрежението по въпроса, твърдят събеседниците на „Политико“. При това въпросът не е в дневния ред на днешния Европейски съвет в Брюксел.

Крайният срок за приемането на пакета беше преместен за днес, но без да се уточнява час. Достатъчно беше едно от четирите досиета да не мине, за да бъде провален целият пакет. Ветото на Полша може да доведе именно до това.

Варшава от месеци насам е против минималния корпоративен данък. Тя все пак отстъпи, след като бе одобрен нейният национален план за възстановяване и устойчивост. В понеделник обаче Полша отново направи забележки по повод данъка. 

По-късно през деня обаче тя оттегли възраженията си относно глобалния минимален корпоративен данък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Така Варшава деблокира целия пакет от свързани споразумения, които включват и финансиране за Украйна през 2023 година на стойност 18 милиарда евро, съобщиха дипломати.