Социалната мрежа TikTok многократно отказва да потвърди пред американските власти, че ще спре потока от информация на потребителите към Китай, съобщи Си Ен Ен.

Комисията за национална сигурност към Сената неколкократно се опитва да получи гаранции, че компанията няма да праща данни на американските граждани към сървъри в Поднебесната империя - но безуспешно. От ByteDance, собственикът на видеоплатформата, единствено повтарят, че преговорите с американското правителство "ще задоволят всички притеснения за националната сигурност".

А такива са налице, след като от китайската компания сами признаха, че техни служители в комунистическата диктатура могат да разглеждат всякакви данни на американски потребители. Това е въпреки факта, че TikTok не работи в Китай - там се ползва идентичната Douyin. Налице са обаче офиси, а както е отдавна известно, китайските комунисти нямат скрупули да изискват данни от частните компании в страната.

Това предполага, че ограничението на TikTok, наложено от Тръмп и отменено от Джо Байдън преди да влезе в сила, може пак да е на масата - притесненията за американски данни в китайски ръце обединяват републиканци и демократи в САЩ.

Данните могат да изглеждат невинни, но в големи количества могат да помогнат на китайските служби да си подбират потенциални агенти или цели за разузнаване, както и да информират бъдещи дезинформационни кампании.