Гладоморът – изкуственият глад, предизвикан от съветския режим в Украйна през 1932-1933 г., е геноцид.

Това се казва в резолюция по повод 90 г. от трагедията, приета днес от Европейския парламент в Страсбург с 507 гласа „за“, 12 „против“ и 17 „въздържал се“.

Евродепутатите категорично осъждат Гладомора, довел до смъртта на милиони украинци. Те призовават всички страни и организации, които още не са го признали за геноцид, да го направят.

ЕП осъжда и руските военни престъпления срещу Украйна в момента като умишленото унищожаване на нейната гражданска и енергийна инфраструктура. 

Парламентът изтъква, че прославата на съветския тоталитарен режим и съживяването на култа към личността на Сталин са довели до това, че Русия днес е спонсор на тероризма.

В допълнение депутатите призовават ЕС и трети страни да повишат осведомеността за Гладомора и другите престъпления на съветския режим. А Руската федерация като наследник на СССР трябва да се извини за тези престъпления.

9 български евродепутати не участваха във вота

Двама от вносителите на резолюцията са български евродепутати. Това са Андрей Ковачев и Александър Йорданов – и двамата от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

8 български представители са подкрепили резолюцията, става ясно от проверка на поименното гласуване. Нито един не е бил „против“ или „въздържал се“.

Във вота не са участвали цели 9 евродепутати от страната ни, или повече от половината. Това са и петимата ни представители от БСП, Емил Радев и Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Кючюк напусна сесията в Страсбург заради срещата на европейските лидери от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто съпредседател е той.

Сред гласувалите „против“ е добре познатата у нас ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. През 2020 г. тя дойде в България, за да подкрепи на място протестите срещу правителството на Бойко Борисов. Тогава тя се забърка и в скандал между ирландски собственици на апартаменти в хотелския комплекс „Сънсет ризорт“ в Поморие и местните власти. Ирландците бяха отказали да плащат такса за поддръжка от 15 евро на квадратен метър.