Както преди три месеца, така и сега евродепутатите от БСП „пасуваха“ за по-строги европейски санкции срещу Русия.

И петимата ни представители в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) не участваха в гласуването на незаконодателна резолюция на Европейския парламент. Това показва справка на резултатите от поименния вот.

Всички останали 12 български евродепутати са гласували „за“.

Резолюцията призовава за замразяване на всички сметки в ЕС и анулирани на визите на всички приближени до Кремъл руски олигарси, както и за изключването на Русия от разплащателната система SWIFT 

Тя бе приета с 569 гласа „за“, 67 „против“ и 46 „въздържал се“. Тя е във връзка с присъдата и изпращането в лагер на опозиционера Алексей Навални, струпването на руски войски по границата с Украйна и извършените от агенти на руското военно разузнаване взривове в складове за боеприпаси в Чехия през 2014 г.

Парламентът настоява ЕС да приеме антикорупционен санкционен режим. Той трябва да бъде добавен към настоящия режим на санкции за нарушаване на човешките права. Страните членки вече не бива да бъдат благоприятна среда за  руски богатства и инвестиции с неясен произход.

Депутатите настояват за спиране на изграждането на газопровода „Северен поток 2“, както и да се поиска прекратяване на строежите на всички атомни централи в ЕС, извършвани от държавната компания „Росатом“.

България, а също така Кипър и Малта трябва да прекратят издаването на „златни паспорти“ срещу инвестиции. Тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически вложения в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространяването на корупцията.

Резолюцията призовава за незабавното освобождаване на Алексей Навални. чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. Властите в Москва и лично президентът Владимир Путин носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на опозиционера и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Евродепутатите също така изразяват съжаление заради разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията на склад за оръжия във Върбетице, Чехия, през 2014 г., при която са загинаха двама граждани на тази страна. Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на Емилиян Гебрев, собственик на оръжейна фабрика, и на още двама души в България през 2015 г.

Така и не бе внесено обаче изменение, за което вчера на дебата призова чешкият евродепутат Станислав Полчак. Той поиска в резолюцията да бъдат включени серията от взривове в няколко български военни склада. Също вчера прокуратурата у нас огласи „обосновани предположения“, че тези експлозии също са дело на руски граждани.

БСП – никога против Москва

През януари ЕП прие резолюция с настояване на по-строги санкции срещу Русия. Причина тогава бе току-що извършеният арест на Алексей Навални след завръщането му от Германия в родината. И петимата евродепутати от БСП отново не участваха във вота.

През септември 2020 г. българските евросоциалисти не подкрепиха резолюция на Парламента, осъждаща опита за уийство на Навални. Четирима не участваха в гласуването, а Елена Йончева се въздържа.

Година по-рано БСП се оказа единствената социалистическа партия в Европейския парламент, чиито депутати не подкрепиха приетата с голямо мнозинство резолюция по повод 80 г. от пакта „Молотов-Рибентроп“, чийто непосредствен резултат е избухването на Втората световна война.