Българското национално движение "Шипка" е най-голямото паравоенно формирование, възникнало в България от мигрантската криза, в което членуват, по данни на самата организация, близо 45 000 души. За БНД "Шипка" разказва през обектива си известният френски фотограф Жером Сесини, който публикува репортажа си в Magnumphotos.com - проект, който обединява дни от най-добрите професионални фотографи в Европа.

Сесини, чест победител от международни конкурси за фотография и с изложби в Европейския парламент, показва членовете на паравоенното формирование по време на тренировки и поклонение пред паметници на български национални герои. Той показва как, водени от ветерани от армията, мъжете се отправят към пропускливи гранични региони, облечени в камуфлажни униформи и маски, с надеждата да сплашат и възпрат мигрантите, устремили се към ЕС.

Авторът проследява заражднето на движението, възникнало след като през лятото на 2013 г. групи сирийски мигранти вече започват да се мяркат в горите на Източна България - последица от сирийската гражданска война, довела до най-тежката бежанска криза от Втората световна война. Безпрецедентен брой отчаяни хора се насочиха към границите на Европа, пише Сесини, по море - до гръцките острови, или през сухоземните пътища към България.

"Бедната държава, която се бори със собствените си икономически и политически проблеми, беше трагично неподготвена да обработи над 7000-те искания за убежище през 2017 година - седемкратно увеличение спрямо предходната година. През 2015 г. броят им е над 20 000", се казва в публикацията.

Тези хора, търсещи убежище, представляват само малка част от стотиците хиляди, влезли в други държави от ЕС по онова време. Но бяха достатъчно, за да накарат бдителни българи, ядосани или уплашени от внезапния приток на външни лица, да вземат в свои ръце охраната на границата, става ясно от разказа.

През октомври 2017 г., когато Жером Сесини се среща с хората от БНД "Шипка", освен че се хвалят със своите 45 000 членове, те обявяват и за получената подкрепа от много крайнодесни формирования в Европа, сред които ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада) и на Джим Доусън, шотландецът, основал организацията "Британия над всичко". Той  събира и дарения за тях. 

Фотографът прекарва един ден в патрул от около 50 мъже на възраст между 15 и 50 години, а вторият ден в Царево, край морето, където се води обучение на членове на "Шипка" - упражнения за близък бой, умения за оцеляване и обучение по стрелба. Сесини ги оприличава на "военни игри".

"Мъжете не носят огнестрелни оръжия, а вместо това тренират и патрулират с пластмасови копия на AK-47 - "играчка", казва Сесини. - "Те работят с очевидното съгласие и сътрудничество на българските правоприлагащи органи. Групата не се е сблъскала с мигранти, но в случай че се срещнат, ще ги разпитат, преди да ги предадат на полицията."

Мъжете виждат себе си, казва Сесини, "като защитници на Европа от "ислямската инвазия" и обвиняват европейските лидери за липсата на политики за миграция или дори за съучастие в един вид "голямата подмяна" на бялото християнско население на Европа.

"Разбира се, не всички от тях имат политическа визия; някои са просто хора, убедени да действат за доброто на своята страна, или просто поради страх от имигранти. Но ясно виждат, че западноевропейските страни вече са като изгубени територии и отхвърлят наложената имиграция и мултикултурализъм".

Техните притеснения и страхове отекват в много други групи и общности в цяла Европа, където кризата на мигрантите е подхранвала чувствителността срещу бежанците и особено срещу мюсюлманските бежанци. Двама от мъжете, които Сесини среща, са от Румъния, където също учредяват подобно движение.

Сесини казва, че не заема позиция в своите фотографии, а показва реалност, която повечето хора не искат да видят.

През август 2016 г. Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати регистрацията на БНД "Шипка", но до ден днешен няма реакция от там.