Историята на метъла е пълна със страхотни дуети - Anthrax и Public Enemy, The Dillinger Escape Plan и Майк Патън, целият албум на Дейв Грол Probot...

"Понякога сътрудничествата са великолепни прояви на способността на музиката да надхвърля понятието за жанр. Но понякога са адска гледка на идеи, които никога не е трябвало да напускат главите на участниците“, казва Аш Тюб от британската банда Sugar Horse.

А ето го и неговия личен анти-топ 5, публикуван от изданието Loudersound.com.

Ози Озбърн и Coal Chamber от 1999 г.

Неизвестно е защо Ози се навива преди 33 години да участва в... катастрофата на бандата Coal Chamber, наречена Shock the Monkey. Но не мислете, че тук тъпотията е само една - на всичкото отгоре това е кавър на Питър Гейбриъл. Т.е., неочаквано лоша комбинация: хем слаб кавър, хем кофти дует.

Пъф Деди и Джими Пейдж - Come With Me (1998)

Тази колаборация дори стана хит покрай римейка на "Годзила" от 1998 г. на режисора Роланд Емерих.

Естествено, това е счупена версия на класиката Kashmir на Led Zeppelin.

Кое - ще кажете - е кофтито? Пеенето на рапъра извън верния тон, абсолютно ненужната дължина от 6 минути и кусур... А, и Джимии Пейдж на всичкото отгоре не участва - освен в надписите.

Damnocracy – Take It Back (2005)

Тази боза е взета от формата на VH1 Supergroup. Знаете как е с тв шоутата - може да изкараш яки кинти (справка, семейното риалити на гореупоменатия Ози), а може и да се орезилиш здравата.

Тук се взети 5-има тотално разнородни музиканти (или може би отчаяни, шегува се с играта на думи Аш: disparate и desperate): Скот Йън от Anthrax, Себастиан Бах от Skid Row, Джейсън "синът на Джон" Бонъм, Тед Нюджънт и басистът на Biohazard Ивън Зайнфелд.

"... Опряно е оръжие в слепоочията им и им е казано: напишете куп песни.

Резултатът е този. Заглавието казва всичко", пише в своя античарт Аш.

Linkin Park/Jay Z – Big Pimpin’/Papercut (2004)

Позалезлите надежди от 90-те Linkin Park по принцип свиреха нещо, което се нарича кросоувър, т.е. - каша от стилове. Ама чак пък толкоз...

Кой ли се е сетил да сложи Papercut - песен за депресията и въздействието й върху човешката психика върху денс латино бийт? Историята мълчи. Само ушите хващат мазоли.

Metallica/Swizz Beats/Ja Rule - We Did It Again

И ако мислите, че по-безвкусно няма накъде - помислете пак. Тоталният победител са Metallica с хипхоп продуцента Swizz Beats и рапъра Ja Rule, които "го направиха отново..."

Въпорсът е кой има нужда от тази песен. Толкова ужасна - че както казва Аш - никога не е трябвало да бъде записвана. Или поне да бъде пъхната като тематичен бонустрак на Some Kind Of Monster.

И тук чичко-паричковците от Холувид не са без вина - това е саундтрак към Biker Boyz, точно толкова малоумен филм от 2003 г.

А за да продухаме слуха (и окото!) - ето от името на Клуб Z и един положителен пример: как трябва да се правят тези неща. Да си спомним с любов за Motorhead и тяхната любима дамска рокбанда - Girlschool.