Делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, станало известно като "Боклукгейт", е прекратено и върнато на прокуратурата, пише “Медиапул”.

Причината са неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите, записано е в окончателно определение на апелативния съд в София. Така материалите се връщат обратно на разследващите за отстраняване на пропуските, което означава, че процесът ще се проточи още.

Разследването срещу Бобокови започна преди повече от две години. В началото материалите бяха внесени в спецсъда, но след закриването му бяха прехвърлени в Софийския градски съд.

В крайна сметка те бяха обвинени за участие в престъпна група заедно с някогашния зам.-министър околната среда Красимир Живков и още няколко души. Тезата на прокуратурата е, че са участвали в схема, чрез която у нас незаконно са били складирани и заравяни тонове опасни отпадъци от завода им за производство на акумулатори "Монбат".

По това дело Атанас Бобоков прекара няколко месеца в ареста. Срещу брат му пък бяха образувани още разследвания – за незаконно държане на ценности (върхове от стрели и копия, по което бе оправдан) и заради получаване на информация от сводката на служба "Военно разузнаване". По това дело прокурорите твърдяха, че е разкрит оперативният интерес на службата, макар че ставаше дума за новини, които могат да се намерят във всяка медия.

По делото "Боклукгейт" прокуратурата е внесла обвинителен акт от близо 1000 страници, става ясно от определението на съдийския състав Калин Калпакчиев, Весислава Иванов и Величка Цанова. Въпреки обема му обаче обвиненията остават неясни и не са посочени ключови подробности относно предполагаемите престъпления.

"Обемът на обвинителния акт е в размер на 924 страници, от които обстоятелствената част и диспозитива са изложени на 624 страници. В този значителен и труден за възприемане обем се съдържат множество излишни повторения, които не служат на разумно обоснована цел", пише в определението за прекратяване.

Обемът обаче не може да се посочи като съществен недостатък. По-важното е, че самото обвинение остава неразбираемо.

Според прокуратурата ръководител на престъпната група е бил бившият зам.-министър Живков. Твърди се, че той се е познавал с един от другите участници – бизнесмена Васил Коцев, какво и с братя Бобокови. От обвинителния акт обаче не става ясно от кога датира познанството и как е взето решение за образуване на групата, пише в съдебното определение.

"Не става фактологично ясно, поне приблизително, времето на това запознанство, както и как е взето решението за образуване на организираната престъпна група. В тази част е налице смислово противоречие и неяснота, доколкото се твърди най-общо, че Атанас Бобоков и Пламен Бобоков се запознали с Живков, а в следващото изречение се въвежда твърдението, че подсъдимият Живков предложил на подсъдимия Атанас Бобоков да започнат съвместна дейност.

Участието на подсъдимия Пламен Бобоков в тази първоначална дейност по сформиране на групата се свежда до даден съвет на брат му да приеме това предложение, без да се уточнява какво фактическо значение има познанството на Пламен Бобоков с подсъдимия Живков", заявява съдът.

Не се разбира и как те са съгласили да участват в групата и как е образувана тя. Подобни са нарушенията и при друг заподозрян участник – плевенския бизнесмен Николай Миховски. Има свидетелски показания, че той е уговорил друг човек да участва в схемата, но пък не се твърди, че същият свидетел се е присъединил.

По отношение на Живков пък са описани общо 71 деяния като се твърди, че той е намирал фирми, които да извозят отпадъците от производството на Бобокови. Има обаче разминавания в датите, на които се твърди, че това е направено.

"За да бъде годно процесуално основание да инициира съдебната фаза на наказателния процес, обвинителният акт трябва да съдържа ясна и недвусмислена обвинителна теза, без съществени празноти при описание на инкриминираното престъпление", посочва се в съдебното определение.

Въпреки че прекратява делото и го връща на прокуратурата, съдът отказва да вдигне запорите върху имуществото на Атанас Бобоков. Той е обвинен и в данъчно престъпление, което се наказва и конфискация. Затова имуществото му е блокирано още от 2020 г. Според адвокатите му това обвинение е измислено и фабрикувано и повдигнато, само за да се наложи обезпечение на обща стойност около 20 млн. евро.

Апелативният съд обаче решава, че мярката не бива да бъде отменяна.

"Доводът в жалбата на защитата, че това обвинение е "измислено и изфабрикувано" не може на този етап от развитие наказателното производство да бъде споделен, тъй като не почива на обективни доказателства", пише в определението.