По-големият брат Атанас Бобоков и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков са лидери на 6-членна организирана престъпна група, вършила предимно престъпления, свързани с екологията. Тя включва още Пламен Бобоков и други лица.

Това се твърди в обвинитения акт на прокуратрата, който от днес е внесен в Специализирания съд. 

За прокурорска операция по темата с отпадъците се чу „подгряване“ в средата на януари, м.г., но истински активните действия срещу братя Бобокови - членове на КРИБ и едри индустриалци, започна на 28 май м.г.  Интересно е, че вместо ресорния зам.-министър на МОСВ - Николай Кънчев от квотата на т. нар. патриоти, арестуван бе Красимир Живков (кадър по-скоро на ботевградско-правешкото лоби в управлението - б.р.).

След обявените открития на опасни отпадъци - най-вече в Плевенско, наснимани многократно от прокуратурата, сега обвиненията се оказват кажи-речи „по половината НК“:

чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353Б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353В (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353Г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Основният пакет обвинения бе, че братята и зам.-министърът са свързани с опасните остатъчни материали от производството в завода на Атанас Бобоков - „Монбат“.

Междувременно трима от първоначално присъединените към групата - бившият изпълнителен директор на „Монбат рисайклинг“ Васил Богданов, който се превърна и в основен свидетел срещу братята, ексшефът на РЗИ-Плевен Габриел Савов и Айгюн Еминов, се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата.

Атаката срещу Пламен Бобоков пък отявлено се пренасочи към президента Румен Радев - най-вече чрез неговия съветник по антикорупция Пламен Узунов. Двамата „пламеновци“ са обект на досъдебно производство за търговия с влияние, а само преди дни стана ясно, че OLAF изисква да се върнат 6 млн. евро за договор на МВР, сключен по времето на Пламен Узунов като служебен министър. 

То вече е присъединено към старото разследване срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата от днес, което е подкрепено и с видео и снимки. 

Специализираната прокуратура предаде на съд шест лица по разследването за нерегламентирано управление на опасни отпадъци

Днес, 08.02.2021 г., Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по дело за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. На съд са предадени общо шест лица - А. Б., П. Б., Кр. Ж., Н. М., В. К. и И. Хр.

А. Б. И Кр. Ж. са предадени на съд за това, че са ръководили организирана престъпна група, чрез която в период от около пет години, с користна цел, са извършили следните престъпления от Наказателния кодекс: чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353Б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353В (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353Г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред).

Освен това обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за вторични престъпления - А. Б. за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, а Кр. Ж. е предаден на съд и за извършено престъпление против народното здраве и околната среда, като същото е извършено в съучастие с В. К.

Освен за участие в ОПГ - Н. М. и В. К. са предадени на съд и за извършени документни престъпления и такива против народното здраве и околната среда. П. Б. е предаден на съд за участието си в организираната престъпна група. И. Хр. е предадена на съд само за документно престъпление.

Предвидените наказания за ръководителите на ОПГ са лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а за участниците в престъпното сдружение от три до десет години.

За извършените екологични престъпления законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години и глоба от петнадесет до петдесет хиляди лева.

За документните престъпления предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години и лишаване от право на лицето да заема определена държавна или обществена длъжност.

В рамките на разследването по делото бяха извършени множество огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха установени 16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни. Част от намерените опасни отпадъци бяха заровени на различни нерегламентирани места в страната. Същите не са били управлявани в съответствие със Закона за управление на опасните отпадъци. Вследствие на това е била създадена опасност за здравето на хората и са причинени немаловажни вреди за околната среда.

Внесените в Специализирания наказателен съд материали по делото са в обем от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на разследването веществени доказателства, които също са в значителен обем.

Предстои Специализираният наказателен съд да определи дата за разпоредително заседание.