Деветият пакет от санкции срещу Русия, приет от ЕС, може да ограничи работата на нефтопреработвателния завод "Лукойл Нефтохим Бургас" в България. Това съобщи днес на ТАСС един от ръководителите на предприятието Илшат Шарафутдинов.

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до 31 декември 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи, намиращи се в други държави членки на ЕС или в трети държави.

Страната ни обаче може да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесените въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост. Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от страните членки (Съвета) на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. 

Седмица преди Бъдни вечер, денят мина под знака на тълкуването на въпросния пакет санкции.

А само няколко месеца след започването на строителството, Германия пусна в експлоатация първия си терминал за внос на втечнен природен газ. На откриването му присъства и канцлерът Олаф Шолц.

След като по-рано през годината американската администрация освободи рекордни количества петрол от собствените си резерви, сега започва обратната процедура - по изкупуване на суровината и запълването на изтънелите си запаси. 

На родна земя - делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, станало известно като "Боклукгейт", е прекратено и върнато на прокуратурата, пише “Медиапул”.

Украйна пък продължава да води неравна битка с руските бомби по отношение на възстановяване на всевъзможна инфраструктура. Метрото в Киев отново се движи, а водоснабдяването вече е възстановено за всички жители на украинската столица, обяви кметът на града Виталий Кличко.

На Световното Хърватия победи Мароко в 2:1 и зае третото място. Страхотно постижение. В неделя е големият финал между Аржентина и Франция.