Катар осъди разследването на белгийските власти за корупция и за пореден път отрече каквато и да било причастност към корупционния скандал, в който бяха замесени представители на Европейския парламент, предадоха Ройтерс и Франс прес.

На четирима души, свързани с ЕП, бяха повдигнати обвинения в Белгия заради твърдения, че страната домакин на Световното първенство по футбол им е давала пари и подаръци в замяна на влияние върху вземането на решения.

Катар и по-рано е отричал да е извършил нещо нередно, отбелязва Ройтерс.

Днес дипломат от катарската мисия към Европейския съюз каза, че страната му е станала обект на "силни критики и нападки" по време на разследването и е дълбоко разочарована, че белгийските власти "не са си направили труда да влязат в контакт с нашето правителство, за да установят фактите".

"Ограничаването на диалога и сътрудничеството" по въпроса преди да е завършила съдебната процедура ще има негативно отражение върху сътрудничеството в сферата на сигурността и дискусиите за глобалната енергийна сигурност", предупреди той.

Ева Кали, евродепутатка от Гърция и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 милиона евро в брой. Парите са свързани с държава от Персийския залив, а ЕП спря достъпа на Катар до институцията.

"Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се още в изявлението на катарския дипломат.

БТА