Полицията в Брюксел извършва нов обиск в Европейския парламент, съобщи Федералната прокуратура на Белгия.

Претърсването е свързано с обвиненията за получаване на подкупи от Катар в замяна на лобиране в полза на емирството, където в момента се провежда световното първенство по футбол.

Първият обиск бе извършен в петък и бяха арестувани 6 души начело със зам.-председателя на ЕП Ева Кайли. Тя и още трима от задържаните са обвинени в корупция и участие в престъпна организация.

Днес са обискирани още общо 19 жилища и офиси в Брюксел, както и запечатаните по-рано кабинети в ЕП.

В един от апартаментите са открити са още 600 000 евро в брой. В дома на неназован евродепутат пък са намерени 150 000.

В петък бяха открити други 600 000 евро.

Всички обвиняеми ще се явят пред съда на 14 декември.

Днес заваляха нови оставки. Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна доброволно Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) – втората по големина група в ЕП.

Оставка от председателския пост на Подкомисията за човешки подаде неговата сънародничка и съпартийка Мария Арена.

Пиетро Бартоло се оттегли като докладчик в сянка на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по въпросите за визовата либерализация.

Същото направи и Андреа Коцолино – координатор по спешни случаи на СиД.

Утре евродепутатите ще имат дебат за „Катаргейт“ на пленарната сесия в Страсбург. Ще бъде гласувана и резолюция.

„Тежки и черни дни за Европа“, „атака срещу ЕП“, „удар срещу демокрацията“... Тези изказвания преобладаваха в началото на пленарната сесия днес св Страсбург. Дневният ред бе променен и тя започна с дебат за „Катаргейт“.

„Враговете на демокрацията, за които самото съществуване на ЕП е заплаха, няма да се спрат пред нищо“, предупреди председателят на Парламента Роберта Мецола.

Още в началото тя предупреди да не се отправят политически нападки. Депутатите я послушаха. Замесените са или членове, или са свързани с парламентарната група на социалистите.

„Аз съм влязла в политиката, за да се боря с корупцията. Искам да ви уверя, че ще устоим на изпитание. Няма да има безнаказаност. Тези, които носят отговорност, ще разберат, че ЕП е от правилната страна на закона“, увери Мецола.

Тя допълни, че нищо няма да се замита под килима.

„Няма да допуснем да бъдем купувани“, заключи тя.

Възмущение и призиви за борба с корупцията изказаха и лидерите на парламентарните групи.

„Мисля си за милионите граждани, които изпитват затруднения, които не знаят как ще си платят сметките, как ще изкарат месеца. Вижте на какво те станаха свидетели тези дни. Това е петно за всички нас в ЕП“, заяви германката Тери Райнтке – съпредседател на групата на „Зелените“/ Европейски свободен алианс (ЕСА).

Французойката Манон Обри – лидер на радикалната левица, поиска на Катар да бъде изпратено ясно послание, че 

евродепутатите не могат да бъдат купувани като футболни клубове. Това е явен намек, че редица европейски отбори са собственост на милиардери от Близкия изток. Тя припомни, че бившият френски президент Никола Саркози също е бил разследван за подкупи от Катар.