България и Турция са пред финализирането на мегасделка за природен газ. Това се разбра от гостуването на служебния министър на енергетиката Росен Христов пред Нова във вторник. По думите му, всички подробности ще станат ясни до 10 дни, когато се очаква преговорите да са приключили и договорите да са пред подписване. 

Росен Христов заяви, че сделката включва правото на България да използва турските терминали за втечнен природен газ. Те щели да осигурят на страната ни около 1 млрд. кубически метра газ на година, което са около 30% от родното потребление. 

"Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия", заяви Христов. 

По думите му, в момента газ в България, като изключим дългосрочния договор с Азербейджан, идва основно от Гърция. Пробивът с Турция дошъл след срещата между Ердоган и Румен Радев. 

Що се отнася до цената на природния газ у нас през януари, Христо прогнозира скок с около 30%. Причината - очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.